Uspostava prekršajnih odjela općinskih sudova

Pravosuđe

Povod ovog posjeta je uspostava prekršajnih odjela Općinskih sudova u općinama Posušje i Grude, te povećanje broja sudaca u pravosudnim tijelima ZHŽ-a. U sklopu najavljenog posjeta u zgradi Vlade ZHŽ-a predsjednik Skupštine županije Zlatko Jurilj, predsjednik Vlade dr. Zvonko Jurišić, ministar pravosuđa i uprave Božo Zovko i ministar financija Vjekoslav Bakula, održali su sastanak s predsjednikom VSTV-a Miloradom Novakovićem, te predstavnicima pravosudnih tijela županije.

Na navedenom sastanku razgovaralo se o mogućnostima osiguravanja proračunskih sredstava za rad većeg broja nositelja pravosudnih funkcija u sudovima na području ZHŽ-a, za koje je prijedlog dala radna skupina, koju je imenovao VSTV BiH, zatim o uspostavi prekršajnih odjela općinskih sudova, te problematici vezanoj uz zemljišno-knjižne odjele u općinama Grude i Posušje. 

Prema prijedlogu radne skupine u Županijski sud u Širokom Brijegu i Općinski sud u Ljubuškom predloženo je povećanje za po jednog redovitog suca u odnosu na trenutačnu sistematizaciju, a u Općinskom sudu u Širokom Brijegu na dva redovita i jednog dodatnog suca, te dva stručna suradnika. Analizom podataka zaključeno je da se žurno poduzmu mjere i aktivnosti u smjeru osiguravanja proračunskih sredstava, kako bi se do kraja ove godine završila procedura imenovanja dodatnog broja sudaca i stručnih suradnika u pravosudna tijela županije, te uspostava prekršajnih odjela izvan sjedišta općinskih sudova.

Ovom prigodom također je iskazana potpuna i obostrana suradnja nadležnih tijela županije, te predstavnika VTSV-a po ovom pitanju, a s ciljem žurnosti izvršenja navedenih aktivnosti, piše Dnevni list.