Učenice s Crnića najbolje na 2. UPSHIFT-u

OŠ Crnići
OŠ Crnići

Učenice IX. razreda OŠ „Crnići“: Draga Bošković, Lara Tunjić, Laura Tunjić i Nika Milanović su proglašene najboljim timom na 2. UPSHIFT-u (eUPSHIFT-u). Dobile su grant od 3.000,00 KM koji će iskoristiti za opremanje učionice kemije u O.Š. Crnići.

Obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, a u dogovoru s donatorom, sve aktivnosti u okviru ovog projekta su održane online. Online UPSHIFT radionica se održavala od 8. do 15. studenog 2020. godine. Od 45 prijavljenih ideja, osam je stiglo do finala, a pet izabrano za financijsku i tehničku podršku za realizaciju.

OŠ Crnići

Radionica je trajala sedam dana, u prosjeku dva sata dnevno. Svakom timu je dodijeljen mentor/ica koji ih je vodila kroz cijeli UPSHIFT proces.  Mentorica tima ove škole bila je gđica. Daniela Marić, koja je kroz sedam dana na uspješan način pomagala učenicama, prenosila znanje i motivirala ih, na čemu su joj iznimno zahvalne. Osmi dan radionice timovi su prezentirali rješenja do kojih su došli kroz radionicu.

Prezentacije su trajale puna 2 i pol sata.  Taj dan prisutne su pozdravile i gošće, dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEFa u BiH, i gđa. Ingrid Macdonald, UN rezidentna koordinatorica. Gošće su sudionike pozdravile i čestitale im na hrabrosti, marljivosti i trudu koji su uložili u rad tijekom osam dana.

UPSHIFT je inovativni program kreiran od strane UNICEF-ovog Ureda za inovacije koji kombinira vodeće pristupe za razvoj, društvenu inovaciju i poduzetništvo kako bi se osnažili mladi da postanu društveni inovatori i poduzetnici.

OŠ Crnići

UPSHIFT nudi sudionicima edukaciju prema UPSHIFT metodologiji, za analizu i rješavanje problema, podršku u vidu mentorstva, te za 5 najboljih timova i grant od po 3000 KM za realizaciju ideja.  Svaka UPSHIFT radionica je usmjerena na jednu regiju Bosne i Hercegovine. Drugi eUPSHIFT bio je usmjeren na sve mlade između 13 i 19 godina koji žive na području sljedećih lokacija: Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Široki Brijeg, Ljubuški, Grude, Posušje, Mostar, Konjic, Jablanica, Prozor-Rama, Čapljina, Stolac, Čitluk, Neum, Trebinje, Ljubinje, Nevesinje, Bileća, Gacko.

Za sve koji bi se možda uključili  u jedan od dolazećih UPSHIFT-a, dijelimo poruku jedne od sudionica: "Želim poručiti svima da nikad ne odustajete. Mislile smo da nismo dovoljno dobre, a sada smo jedan od pobjedničkih timova!"

Iz škole ističu kako su ponosni smo na svoje učenice i na njihov uspjeh. U budućem kabinetu kemije zasigurno će biti  upisana njihova imena. Pokazale su kako i u ovim teškim vremenima njihova pozitiva, komunikativnosti, potencijal i želja za novim znanjem mogu prevladati sve prepreke.