FOTO  U Posušju obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite ŽZH

Civilna zaštita ŽZH
CZ ŽZH

U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Županijskog stožera civilne zaštite u Posušju je svečanom sjednicom Županijskog stožera civilne zaštite obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Na samom početku svečane sjednice nazočne je pozdravio zapovjednik Stožera i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović istaknuvši aktivnosti Stožera u protekloj godini, te da je Stožer je u potpunosti ostvario svoju zakonski utvrđenu zadaću u sustavu zaštite i spašavanja Županije Zapadnohercegovačke.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite dr. sc. Drago Martinović izrazio je zadovoljstvo što su i ove godine na sjednici nazočni predstavnici svih struktura civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Republike Hrvatske.

„U ovoj godini nadam se da ćemo  uz pomoć Vlade Županije Zapadnohercegovačke i sredstava prekogranične suradnje započeti sa izgradnjom skladišta civilne zaštite, te Operativnog centra koji bi zadovoljavao zakonske propise za koje imamo projekte i sve dozvole. Isto tako imamo najavu značajnih ulaganja u opremanje vatrogasnih postrojbi“, rekao je između ostalog Martinović. 

Prikazan je i 6-minutni video o aktivnostima Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u 2023. godini.

Nazočne su prigodnim riječima pozdravili Nenad Radojčić vlasnik poduzeća za prodaju vatrogasne opreme i vozila Vatropromet iz Zagreba i Dženan Brkanić direktor Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Na temelju Zaključka Županijskog stožera civilne zaštite donesenog 7. veljače dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima, postrojbama civilne zaštite i pravnim osobama za ostvarene rezultate u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Županiji Zapadnohercegovačkoj u 2023. godini. Ukupno je dodijeljeno šest pismenih pohvala civilne zaštite, tri zahvalnice, a najveće priznanje Županijskog stožera civilne zaštite Zlatna značka dodijeljena je načelniku Općine Posušje Anti Begiću.

Pismene pohvale dobili su: 1. Ivica Galić – vatrogasac DVD-a Gorica, 2. Petar Bušić – vatrogasac DVD-a Gorica, 3. Dragan Marušić – pročelnik GSS-a Široki Brijeg, 4. Vinko Mikulić – vatrogasac DVD-a Kočerin, 5. Boro Vukoja – Operativni centar civilne zaštite Grada Širokog Brijega, 6. Željko Ćavar – vatrogasac-dobrovoljac. Zahvalnice su dobili: 1. Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije, 2. Uprava civilne zaštite Hercegbosanske županije, 3. Vatrogasno Grude. Nazočnima se u ime domaćina Općine Posušje i dobitnika priznanja civilne zaštite prigodnim riječima obratio načelnik Općine Posušje Ante Begić.

Dodijeljene su nagrade i priznanja za najbolje likovne radove djece predškolskog uzrasta i studenata Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Nagrade i priznanja u kategoriji likovnih radova djece predškolskog uzrasta dobili su: za 1. mjesto Davorin Mlinarević Cvetković iz Širokog Brijega, za 2. mjesto Elena Tomić iz Dječjeg vrtića  Petar Pan Ljubuški i za 3. osvojeno mjesto Josip Lončar iz Dječjeg vrtića Osmijeh Široki Brijeg.

Dodijeljena su i priznanja i novčane nagrade za najbolje likovne radove studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega. Priznanje i novčanu nagradu za 1. mjesto osvojila je Jelena Ramić studentica 3. godine Akademije likovnih umjetnosti, 2. mjesto osvojio je Nikola Majić student 1. godine Akademije likovnih umjetnosti, a treće mjesto osvojila je Iva Galić studentica 3. godine Akademije likovnih umjetnosti.

Nagrade i priznanja dodijelili su predsjednik povjerenstva za izbor najboljih likovnih radova Mile Ivanković i član povjerenstva Mario Naletilić.

U programu obilježavanja Dana civilne zaštite sudjelovali su i Zdravka Pišković voditeljica programa, te Ivana Bago, Mia Bago i Marijana Bomoštar koje su s tri glazbena broja upotpunili svečanost obilježavanja Dana civilne zaštite  Županije Zapadnohercegovačke.

Prije održavanja svečane sjednice Stožera na Trgu hrvatskih branitelja pripadnici žurnih službi i službi za zaštitu i spašavanje izveli su pokaznu vježbu.

U sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u holu kino dvorane postavljena je izložba pobjedničkih likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola, djece s poteškoćama u razvoju, djece predškolskog uzrasta i studenata Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu iz 2021., 2022., 2023. i 2024. godine.