U Ljubuškom kanalizacija, Širokom kolodvor, Čapljini vodovod...

...o sposobnostima čelnih ljudi općina. S 12 milijuna i 430 tisuća maraka u proračunu, općina Ljubuški će ove godine raditi na projektima rekonstrukcije kanalizacijskog sustava, koji bi mogao biti saniran do kraja proljeća iduće godine.
Do kraja ove godine započet će se s rekonstrukcijom pročistača otpadnih voda za što je ova općina dobila potporu od 750 tisuća maraka, a ušlo se i u postupak od oko 3,5 milijuna grantovskih sredstava kroz IPA program. Također, do sredine lipnja ove godine općina Ljubuški bi trebala uraditi idejna rješenja kanalizacijskog sustava istočnog i zapadnog kraka Ljubuškog. Za taj projekt općina Ljubuški je dobila dva milijuna eura grant sredstava, a obveza općine je još dodatno uložiti oko 400 tisuća maraka. Izgradnjom istočnog kanalizacijskog kraka stvorila bi se mogućnost uvođenja u sustav kanalizacije Poslovne zone i naseljenog mjesta Mostarska vrata, dijela Miletine, naseljenog mjesta Pregrađe, odnosno spoja gradskih ulica koje još nemaju kanalizacijski sustav sve do pročistača. Zapadni kanalizacijski krak podrazumijeva trasu od magistralne ceste koja ide ivicom Plantaže prema kolektoru te ona ima mogućnost širenja prema Donjim Radišićima i dijelu Humca, ali prije svega, obuhvaća zapadni dio grada uz Plantažu.

Osim toga, nastavljeni su radovi na vodoopskrbi, kanalizacijskom sustavu, gradskom groblju, dijelu gradskih ulica i rasvjeti te rekonstrukciji lokalnih cesta. Općina je pomagala mjesnim zajednicama u projektu uređenja groblja, kapelica, vjerskih objekata, a nastavljena je i kvalitetna suradnja s lokalnim stanovništvom na otklanjanju nedostataka u izgradnji infrastrukture.

Ulaganja u Širokom Brijegu

Naime, nakon usvajanja proračuna za 2011. postalo je i više nego jasno da se za većinu njih može kazati da su "socijalni" budući da je, primjerice, u jednoj od najrazvijenijih općina u Hercegovini, Širokom Brijegu, unatoč proračunu od gotovo 10 milijuna maraka, za kapitalne investicije predviđeno tek 600 tisuća maraka. No, bez obzira na to, u Širokom Brijegu nastoje se uraditi projekti koji su ili započeti ili se u njih nanovo krenulo.

Tako je u tijeku izgradnja autobusnog kolodvora s popratnim sadržajima vrijednog milijun maraka na lokaciji Vrace. On bi trebao biti završen do početka nove školske godine, a općina se, iako nema novac za kolodvor, potrudila osigurati građevinsko zemljište, sve potrebne suglasnosti i građevinsku dozvolu za izgradnju kolodvora i popratnih sadržaja koji će se nalaziti u sklopu istog. Sam kolodvor bit će rađen po načelu javno-privatnog partnerstva, a javni poziv za odabir privatnog partnera je već raspisan nakon čega će se najpovoljnijem ponuđaču dati mogućnost za izradu kolodvora koji će mu se sljedećih 30 godina dati na korištenje, nakon čega bi kolodvor ostao u općinskom vlasništvu.
Osim kolodvora, u ovoj se godini očekuje i nastavak aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje pročistača otpadnih voda, potom završetak projektiranja vodovoda po naseljima kao i nastavak rada na drugim započetim projektima te stvaranja pretpostavki za korištenje građevinskih parcela unutar poslovne zone Trn.
Ukupna površina gospodarske zone "Trn" je 127,88 hektara, od kojih na planiranu i postojeću izgradnju građevina proizvodne namjene otpada 35,77 hektara, za izgradnju građevine mješovite namjene 15,26 hektara, a predviđene su i površine za sanitarno odlagalište, javne zelene površine, poljoprivredno zemljište...
Široki Brijeg je na ovako nešto dugo čekao, budući da će se izgraditi nove tvrtke koje će osigurati nova zaposlenja. Ono što je vrlo bitno, jest činjenica da će zemlja koja se bude prodavala biti vezana ugovorom, tako da onaj koji bude kupio tu zemlju, neće je moći prodati, nego će na njoj morati nešto i ostvariti i napraviti.

Rama postaje veliko gradilište

Kao i svake tako i ove godine, općina Prozor-Rama s 13,5 milijuna u proračunu, nije štedjela na kapitalnim ulaganjima te je ove godine izdvojila čak 6,5 milijuna maraka na kapitalne investicije, prvenstveno za infrastrukturu u ruralnim dijelovima općine. Tako je ova općina već započela s nekim projektima, a izgradnja suvremenog kanalizacijskog sustava jedan je od prioritetnih zadataka općinske vlasti, budući da je ona stara izgrađena prije više desetljeća, građanima iz dana u dan stvarala velike probleme. Također, planirana je rekonstrukcija gradske vodovodne mreže, a uz pomoć kredita Europske investicijske banke gradit će se vodovod po obodu Ramskog jezera koji se čeka više od 20 godina. Kredit u iznosu od 8 milijuna maraka konačno bi trebao riješiti problem kroničnog nedostatka vode u Gornjoj Rami. Za ovaj vodovod se planira i najviše sredstava iz proračuna, više od 2 milijuna maraka, a osim po obodu jezera, vodovod će se proširiti i na druga mjesta dalje od jezera, kao što su Družinovići, Šlimac, Lapsunj, Ometala, Gmići, Paljike i Borovnica.
Nakon nekoliko godina planiranja, u općini Prozor-Rama započelo se i s izgradnjom doma za starije i nemoćne osobe, projekt vrijedan 3 milijuna maraka. Izgradnja je započela početkom ovog mjeseca, u neposrednoj blizini Franjevačkog samostana Rama-Šćit, a osim što će svoj dom tu moći naći od 80 do 100 starih i nemoćnih osoba, dom bi trebao zapošljavati i tridesetak djelatnika različite strukeBilo kako bilo, s ovim projektima započet će temeljna rekonstrukcija općine te će u idućim godinama općina kao i sam grad Prozor postati veliko gradilište na veliku radost svih žitelja općine Prozor-Rama.

Investicije u Čapljini

Općina Čapljina bila je među rijetkim sredinama u BiH koja je već na kraju prošle godine usvojila proračun za 2011. On iznosi gotovo 14 milijuna maraka i u odnosu na prošlu godinu, veći je za skoro 10 posto, a za kapitalne izdatke namijenjeno je oko 4 milijuna maraka. Od toga će se najviše izdvojiti za izgradnju partera "Ada Bad" iznosu od 800 tisuća maraka, a nastavit će se i s realizacijom vodoopskrbnog sustava Dubrave, točnije "Dubravske visoravni", koji je na samom svom početku označen kao najveći projekt takve vrste u Hercegovini u zadnjih 50 godina, budući da bi vodu trebalo dobiti tisuće domova u općinama Čapljina i Stolac te dijelu Mostara, a s dolaskom vode predviđa se preporod plodne Dubravske visoravni. U realizaciju projekta vrijednog više od 50 milijuna maraka, krenulo se prije dvije godine kada je Vlada Federacije BiH za I.fazu izgradnje ovog vodoopskrbnog sustava izdvojila 4,7 milijuna maraka, a kao investitor javlja se i općina Čapljina dok je pomoć pružila i Vlada Republike Hrvatske. Ove godine općina će za izgradnju II. faze izdvojiti 600 tisuća maraka.
Također, radi se na reguliranju još nekih projekata vodoopskrbe kao i rješavanju pitanja otpadnih voda na području općine Čapljina.Osim ovih projekata, Općinsko vijeće Čapljina, na jednoj od svojih posljednjih sjednica je usvojilo odluku o pristupanju izradi urbanističkog projekta gradske tržnice u Čapljini, koja obuhvaća površinu od skoro tri tisuće četvornih metara. Vijest o ponovnom otvaranju zelene tržnice u ovom gradu primljena je s oduševljenjemod strane mještana Čapljine, budući da im je tržnica, prije nego što je sredinom 90-ih premještena u skladište tvrtke Bregava, bila omiljeno okupljalište.
U proračunu za 2011. predviđena su i novčana sredstva u iznosu od 550 tisuća maraka za izgradnju nove osnovne škole u Čeljevu, za gradsku infrastrukturu skoro milijun maraka, rekonstrukciju sportske dvorane s 500 tisuća maraka, a isto toliko predviđeno je i za rekonstrukciju zgrade Osnovne škole "Vladimir Pavlović".

Čitluk, Grude, Posušje

Općina Čitluk, sa samo 5,2 milijuna maraka u proračunu, nije u situaciji ulagati u neke značajnije projekte. Ove godine je, zahvaljujući suradnji općine Čitluk s GAP-om u Međugorju otvoren autobusni kolodvor koji će zasigurno pridonijeti osjetnom povećanju sigurnosti prometa u tom svjetski poznatom Gospinu svetištu. Riječ je o moderno uređenom i suvremeno opremljenom autobusnom kolodvoru, čiju su gradnju zajednički financirali općina Čitluk sa 70 tisuća maraka i Projekt upravne odgovornosti za BiH (GAP) s 50 tisuća maraka.
Općina Posušje sa 100 tisuća maraka više u proračunu u istoj je situaciji kao i Čitluk, budući da je za kapitalne investicije za ovu godinu izdvojeno tek nešto više od 200 tisuća maraka od čega će većina biti uložena u rekonstrukciju cesta.
Sa 7,5 milijuna maraka u proračunu, općina Grude će najveći dio sredstava, odnosno 810 tisuća maraka, izdvojiti za gradski vodovod te za rekonstrukciju vodovoda Sovići-Gorica, u iznosu od 267 tisuća maraka. Osim ta dva projekta, predviđena su i sredstva za školsku dvoranu u Tihaljini u iznosu od 80 tisuća maraka. Inače, ova općina je jedna od općina s najvećom zaduženošću u FBiH. Naime, prema nekim podacima, zaduženost općine iznosi 10,5 milijuna maraka, odnosno 175 posto više od planiranog proračuna za 2011., zbog čega se mnogi pitaju hoće li općina biti u stanju isplatiti plaće proračunskim korisnicima, a kamoli realizirati spomenute projekte.

Mirela Tučić | Dnevni list