U Hercegovini se proizvode vrhunska maslinova ulja

masline, zdravlje, jetra, zdravlje, maslinarstvo, masline, Hercegovina, masline, sorte maslina , maslinovo ulje, Hercegovina, proizvodnja, uljara

Obavljena testiranja stručnjaka pokazala su kako se u Hercegovini proizvodi odlično ekstra djevičansko maslinovo ulje. Čim se oberu masline idu na preradu, a ne ostavljaju se u vodi ili u moru, što se u pojedinim zemljama radi, što je razlog kvalitetnog prizvoda.

Slavko Ramljak bavi se maslinarstvom, te višak vremena ulaže u uzgajanje masline, što je i urodilo plodom. Danas ima 1.385 stabala maslina, te Slavko i njegova obitelj žive od prodaje maslinovog ulja.

„Nije to neki biznis da bi čovjek rekao kako će se tu neki novci zgrnuti, ali bitno je, može se reći da imamo jedan zdrav proizvod, vrhunski proizvod, koji smo to u stanju napraviti, objašnjava Slavko Ramljak.

Veliki broj testiranja provedena su te se pokazalo kako su hercegovačke masline i ulja vrhunskog kvaliteta. Stručnjaci smatraju kako na kvalitetu hercegovačke masline moramo biti ponosni.

„Primjerice, ove godine od 84 uzorka, 78 uzoraka je ocijenjeno u kategoriji ekstra djevičanskih. Što se toga tiče, mi sigurno imamo kvalitetu za svjetsko tržište i većina naših, nažalost, mali broj onih velikih proizvođača koji imaju znatnije količine ulja, uspijevaju prodati to ulje i na inozemnom tržištu”, navodi Mario Leko iz federalnog agromediteranskog zavoda.

Procjene su kako se područje maslenika proteže na površinu od oko 500 hektara. Postoji potencijal za proširenje i to na površinama na kojima se donedavno uzgajalo smilje. Osim visokog kvaliteta, hercegovačka maslinova ulja odlikuje i ljekovitost, potvrdila su brojna ispitivanja. Jedan od razloga zašto su hercegovačke masline kao i ulja visoko kvalitetni jeste što se u roku od 24 sata nakon branja šalju na preradu ili u uljare.

“Naše uljare kojih ima za sada četiri na području Hercegovine pokazuju sve više i više transparentnost u preradi, veliku brzinu i kvalitet u preradi maslina koje dolaze sa svih terena“, kaže agronom Aida Kohnić.

Za sada ne postoji registar maslinara i uljara, a plan Federalnog Agromediteranskog zavoda za sljedeću godinu je inventarizacija nasada,
što bi omogućilo popis svih maslinara i uljara u Hercegovini. Kad je riječ o poticajima, ni u ovoj poljoprivrednoj grani proizvođači nisu zadovoljni.

Dosadašnja testiranja pokazuju kako je područje Hercegovine pogodno za proizvodnju visoko kvalitetnih maslinovih ulja. Manifestacija ocjenjivanja hercegovačkih maslinovih ulja to je još jednom potvrdila.