U Hercegovini se pojavila stočna bolest plavi jezik

ovce, čuvanje, Hercegovina, poticaji, prijave, Federacija Bosne i Hercegovine, čobanica, ovce, novinarka, stoka, bolest, Hercegovina, bruceloza, Dženan Rizvo, Veterinarska služba u BiH, Zaraza brucelozom, kradljivci, karlovačka županija, karlovac, čoban, čobanica, život
..."plavi jezik" i poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se spriječilo njezino širenje, potvrdilo je danas Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Virusno oboljenje pogađa uglavnom ovce i goveda, a do sada je potvrđeno na području Trebinja.

Kako je navedeno u priopćenju Ministarstva, pri kojem radi i Ured za veterinarstvo BiH, ovo je prvi takav slučaj u BiH nakon 2003. godine.

Veterinarske službe su uspostavile zajednički centar za nadzor bolesti i njime koordinira Ministarstvo koje podsjeća da je to oboljenje već registrirano u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Bolest "plavi jezik" je virusno oboljenje preživara, prvenstveno ovaca, ali i goveda i koza, prenosi se zaraženim mušicama i nije opasno za ljude, navodi Hina.

BiH ne izvozi stoku niti meso u zemlje Europske unije jer za to ne ispunjava propisane standarde, pa ne postoji ni mogućnost da se na taj način na tržištu Unije nađe meso oboljelih životinja.

abcportal.info