U Domanovićima se pravi vinograd blatine na 430 metara nadmorske visine

Vino
Zasluge za to pripadaju vinariji '' Zadro '' iz Domanovića, koja je u suradnji s poslovnim partnerom širokobriješkom tvrtkom MCI započela podizanje vinograda površine 20 hektara na Rotimlji, općina Stolac.

Iako je tehnologija kultiviranja krša u Hercegovini skupa, ovaj projekt ima svoje specifičnosti, a Ivan Zadro, direktor i suvlasnik Vinarije, ističe da se vinograd podiže na lokalitetu Bogoševac, čija je nadmorska visina 430 metara. Glavninu, 80 % zauzimat će blatina. Ivan Zadro naglašava da će ovo biti vinograd s blatinom na najvećoj nadmorskoj visini u Hercegovini. U Vinariji '' Zadro '' ističu da su za podizanje vinograda na toj površini konzultirali i stručnjake, a očekuju se i vrhunski rezultati.

'' Želimo vrhunski proizvod, a njega jamče samo autohtone sorte. Posebice bih istaknuo da su nam autohtone sorte i jedina nada, mi ne možemo konkurirati vinarskim silama i njihovim sortama, ali vina od autohtonih sorti uvijek će naći svoje mjesto na tržištu '' - podvlači Ivan Zadro.

Troškovi podizanja vinograda u kršu su enormni, kreću se od 50 do 60 tisuća maraka po hektaru.

'' S ekonomskog stajališta nisu to baš racionalna ulaganja. U njih se upuštaju samo zanesenjaci, ljudi za koje će vinograd blatine na 430 metara nadmorske visine biti puno više od dugoročne isplativosti '' - ističe nam za kraj direktor i suvlasnik Vinarije Ivan Zadro.

Dušan Musa | čaportal.info