FOTO  TREĆI PUT NA HUMU ''Dok je Sanus Motusa bit će i utrke u čast prijatelju Žarku''

Sanus Motus memorijalna utrka Žarko Bilić
Vladimir Pokrajčić

U subotu, 4. 11. 2023. u organizaciji Sanus Motus udruge održana je treća „Memorijalna utrka profesor Žarko Bilić“. U pitanju je utrka koja se održava treći put u sklopu Rekreativne trkačke lige Sanus Motus (eRTeL).
 
„S obzirom na to da je pokojni Žarko Bilić jedan od prvih koji je podržao Sanus Motus u osnivanju, te da je bio predavač na prvoj Sanus Motus konferenciji, predsjednik udruge Vedran Markotić došao je na ideju da se organizira utrka u čast Žari, te smo odlučili utrku na brdo Hum nazvati memorijalom profesoru Žarku Biliću, velikom prijatelju udruge i čovjeku zaslužnom za razvoj sporta u Hercegovini“, izjavio je za Hercegovina.info Vladimir Pokrajčić.
 
Utrka na Hum se trči na asfaltnoj stazi i iznosi 2.4 kilometra uspona, s elevacijom od 211 metara.
 
„Kao i prethodnih godina, utrka se organizirala za sudionike eRTeL, ali je otvorenog tipa te su dobrodošli svi trkači koji se žele iskušati u trčanju nešto manje od 2.5 km uzbrdo i na taj način podržati razvoj rekreativnog trčanja, kao i odati počast i priznanje profesoru Žarku“, dodao je.

Loši vremenski uvjeti ipak nisu bili prepreka do cilja

„Prve dvije utrke obilježila je kiša i nevrijeme, koji su dodatno otežali već tešku utrku, ali ove godine vrijeme nas je poslužilo te smo uspjeli izbjeći kišu sve do prolaska posljednjeg natjecatelja kroz cilj“, ispričao nam je.
 
Organizator je omogućio novčane nagrade za najbolje sudionike u muškoj i ženskoj kategoriji, a nakon utrke svi sudionici su se okrijepili i družili kod domaćina i sponzora lige, FitBar Mostar. Pobjednici trećeg izdanja memorijala profesor Žarko Bilić su Dijana Manđeralo i Ante Pokrajčić.
 
Kako nam je sugovornik naglasio u nekoliko navrata, specifičnost ove utrke je opuštena, dobra i prijateljska atmosfera, kako za vrijeme, tako i nakon utrke, baš onako kako je Žara živio i kako ih je učio.

„Na trku sam se prijavio jer je to hvale vrijedna inicijativa kao i sve što radi ekipa iz Sanus Motusa, oni su ambasadori zdravog načina života i pozitivne energije. Osobno volim trčati i biti u prirodi, ovo je bila super prilika za mali trening prije kiše koja nas je ipak pustila da odradimo što smo zacrtali taj dan“, kazao je jedan od natjecatelja, Robert Hodžić.
 
„Rekreativna trkačka liga Sanus Motus održana je četvrti put i krasi je najbogatiji nagradni fond jedne rekreativne trkačke lige u regiji, uzbuđenje natjecanja kroz sedam kola, od kojih su dva u organizaciji Sanus Motus udruge, promocija zdravog života i razvoj rekreativne trkačke zajednice. Ista se održala posljednji put u ovom formatu te će dogodine biti reorganizirana, ali ono što je bitno –  „Memorijalna utrka profesor Žarko Bilić“, utrka na Hum ostaje u kalendaru te će biti organizirana na još većoj razini i vjerujemo da će biti privlačnija ostalim trkačima.

''Dok je Sanus Motusa bit će i utrke u čast prijatelju Žarku'', zaključio je Pokrajčić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.