U Tomislavgradu predstavljena knjiga Višnje Starešine

Višnja Starešina
Sinoć je u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu, u organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad, predstavljena knjiga Višnje Starešine "Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda".

- Ova knjiga je školski primjer kako gospođa Starešina događaje iz novije hrvatske povijesti koristi da nam da vječnu pouku za život u ovim prostorima u kojima je jedino jamstvo za ostanak i opstanak u neovisnoj i samostalnoj državi i kao jednakopravan narod u BiH, zajedinštvo iseljene i domovinske Hrvatske - u svome je uvodu večeras kazala voditeljica programa, gospođa Kristina Boras.

O knjizi, koja je svojevrsan vodič kroz politički montirane optužnice, montirane procese i nepravedne presude Haaškog suda, pored same autorice govorio je hrvatski političar i diplomat, zastupnik u Europskome parlamentu Davor Ivo Stier.

- U svom prikazu rada Haaškog suda, Starešina ide u samu srž stvari, izbjegavajući klišeje koji su dominantno prisutni u našem javnom prostoru, kako kod onih koji opravdavaju rad Suda tako i kod onih koji ga osporavaju. Ako bih u jednoj rečenici morao sažeti smisao ove knjige, onda bih rekao da ona rasvjetljuje ono što ti klišeji o opravdanosti ili neopravdanosti Suda zapravo zamagljuju. Ovo je knjiga koju bi trebao pročitati svatko tko želi razumjeti sadašnje prilike i neprilike u Hrvatskoj i njenom susjedstvu - između ostaloga je kazao gospodin Stier.

Autorica je rekla da je u knjizi nastojala pokazati zašto su optužnice Haaškog suda izgledale kao da ih je pisao vojni tužitelj JNA:

- Ja sam nastojala u knjizi pokazati kako je "ptica KOS" djelovala u haaškim postupcima. To se ne bi moglo dogoditi da su hrvatske institucije funkcionirale kao institucije jedne suverene države - između ostalog je kazala autorica.

Nakon predstavljanja knjige, gospođa Starešina i gospodin Stier bili su raspoloženi detaljno i opsežno odgovoriti na pitanja vidno zainteresirane publike o aktualnoj politici i položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ovomu svakako treba dodati da je večer svojim glazbenim nastupom dodatno uveličao pjevački zbor Matice hrvatske Tomislavgrad.

Ivana Ćurić/Tomislavcity