Predstavljanje knjige Višnje Starešina

višnja starešina
Arhivska fotografija

... biti će predstavljanje knjige "Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda".

Knjigu će predstaviti autorica Višnja Starešina koja je počasni gost na ovogodišnjoj manifestaciji "Domovini vjerni u vjeri postojani".

Hvala Višnji na ljubavi prema Hrvatskoj koju je utkala u ovu knjigu. Višnja Starešina je novinarka, publicistkinja, scenaristica i redateljica dokumentarnih filmova. U svome publicističkom i filmskom radu bavi se temama iz bliže hrvatske prošlosti i njihovim manje poznatim, nedovoljno istraženim, a nerijetko i kontroverznim aspektima.

U svome radu je neumorna, hrabra, jasna, argumentirana i iznimno oštroumna. No nadasve je u njenom životu i radu dominanatna ljubav za svoj narod i domovinu, što je prof. dr. sc. Željko Tanjić, izrazio rečenicom: "Hvala Višnji na ljubavi prema Hrvatskoj koju je utkala u ovu knjigu."

Važno je o tome govoriti da bismo mogli promijeniti nešto u našem društvu. Pogledajmo ukrako što su o ovoj knjizi rekle neke od javnih osoba. Povjesničar, dr. Robin Harris:"Knjiga „Hrvati pod KOS-ovim krilom" ne može biti aktualnija i potrebnija. Višnja Starešina upućena je i mjerodavna komentatorica aktivnosti ICTY-a, kao i njegove političke pozadine.

Ona je neustrašiva novinarka s velikim integritetom, a njezine zaključke trebali bi proučiti oni koji su odgovorni za vođenje ove zemlje."

Monsinjor, Ivan Miklenić- "Knjiga Višnje Starešine vrlo jasno otkriva djelovanje i životnost KOS-a, pa su svi oni koji to niječu ili naivni ili upregnuti u njihov naum... Antihrvatske tajne službe utječu na politiku, političke stranke, državno odvjetništvo, sudstvo, gospodarstvo, kulturu, medije, zapravo gotovo na sve ono što je bitno za funkcioniranje društva... " Prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta:

"Često govorimo da je povijest nešto što trebamo zaboraviti i čime se ne trebamo baviti, a onda vidimo da nas ta prošlost sustiže. Zapravo i ova knjiga govori o tome kako je ta mreža bivše obavještajne službe, pogotovo vezane uz JNA, bila toliko snažna i interesno povezana da i dan danas djeluje i ima svoj utjecaj na zbivanja te određuje ono što živimo i razmišljamo na zanimljiv i perfidan način. Zato je važno o tome govoriti da bismo mogli promijeniti nešto u našem društvu."

Autorica knjige, Višnja Starešina: "Da parafraziram metaforu iz naslova svoje nove knjige čudno je samo koliko su i danas - Hrvati pod KOS-ovim krilom. Bilo da im zastire pogled. Bilo da aktivno lete."

Predstavljanje u sklopu manifestacije "Domovini vjerni u vjeri postojani". Knjiga "Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda" biti će predstavljena u sklopu manifestacije "Domovini vjerni u vjeri postojani". To je manifestacija koja je uočnica proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti koji se u BiH slavi jedino u Viru. Uz predstvaljanje knjige biti će uprliličen i kulturno zabavni program.

Ulaz je naravno slobodan. Naglasimo i to da će predsrtavljanju knjige predhodit sveta misa za sve poginule, preminule i nestale branitelje. Misu će predvoditi prof. don Ilija Drmić kod kapelice Isusova uskrsnuća u Viru. Poštovani čitatelji, sve vas u ljubavi pozivamo da dođete, svi ste dobrodošli. Radujemo se vašem dolasku.