Tomislavgrad protiv deklaracije o ekološkim području

Nakon dugotrajne rasprave vijećnici su zaključili da od usvajanja ove deklaracije općina ne bi imala nikakve koristi jer bi u svemu imala samo savjetodavnu ulogu, a s druge strane bila bi obavezna da provodi sva načela koje ovaj dokument sadrži. To bi, po mišljenju vijećnika, investitorima otežala ulaganja u kapitalne projekte na području ove općine, kao što su vjetroelektrane, hidroelektrane i slično.

Prema načelima deklaracije, općina bi od županijske Vlade morala tražiti suglasnost i odobrenje i za najmanji projekat koji namjerava realizirati na svom području, a to za općinske vlasti Tomislavgrada nije prihvatljivo.

Odbacivanjem davanja suglasnosti i potpisa na navedenu Deklaraciju vijećnici su izrazili nezadovoljstvo i činjenicom da prijedlog za njeno usvajanje nije stigao od županijske Vlade, nego od nevladine organizacije iza koje je stalo tek Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Zaključeno je takođe da Deklaracija ne donosi ništa novo, jer je ova materija već reguliran zakonskim propisima, zbog čega su vijećnici jednoglasno odlučili kako je ovaj dokument u predloženom obliku ne samo neprihvatljiv, nego i štetan za privredne i druge razvojne interese općine Tomislavgrad.

Općina Tomislavgrad jedina je od šest općina u HB županiji koja nije podržala inicijativu međunarodne organizacije WWF i nevladine organizacije "Partnerstvo za okoliš" da se HB županija proglasi ekološkom zonom, a nepotpisivanjem deklaracije zaustavljeno je razmatranje i konačno usvajanje ovog dokumenta u županijskoj skupštini.

Deklaraciju o proglašenju HB županije ekološkom zonom ranije su podržale i potpisale općine Livno, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, a usvajanjem ovog dokumenta potpisnici žele da osiguraju harmoničan odnos čuvanja i zaštite čovjekove okoline kako bi prirodna bogatstva ovog dijela BiH bila sačuvana i za buduće generacije.
(nezavisne)