I to se događa: vjetar srušio vjetroelektranu

Jako jugo srušilo je vjetroelektranu koju je prije četiri godine postavila tvrtka “Rokut” u Mesihovini pokraj Tomislav Grada. Trideset metara visoki čelični stup popustio je pod naletom vjetra i naprosto se prepolovio. Premda se radi o manjoj vjetroturbini, šteta je velika, to više što nije bila osigurana.

- Imali smo sreću u nesreći što stup nije pao na obližnju trafostanicu - kaže suvlasnik i direktor “Rokuta” Robert Bagarić. Inače bi šteta bila mnogo veća. Radi se o prvoj vjetroelektrani u BiH koju je tvrtka “Rokut” instalirala prije četiri godine za vlastite potrebe. Nabavljena je u Nizozemskoj, a stručne poslove obavili su nizozemski stručnjaci.

- Uvidjevši da se svijet okreće alternativnim izvorima energije, postavili smo dvije manje vjetroelektrane kraj našeg pogona. Premda struju nismo mogli isporučivati elektrosustavu, računali smo da mogu proizvoditi struju za naše potrebe. Poslije smo jednu prodali u Posušje, a ova je dobro služila s obzirom da na ovim prostorima uvijek ima vjetra - kaže Bagarić.

I previše, čini se. Vlasnici sada žale što prije postavljanja vjetroelektrane nisu postavili mjerni stup s instrumentima koji bi tijekom jedne godine svakodnevno mjerili brzinu, ritam, snagu i smjer vjetra, ali su ponosni što su prvi u BiH podigli vjetroturbinu. Jer, vjetar bi u budućnosti mogao biti obilat izvor energije u BiH, napose Hercegbosanskoj županiji.

O tome svjedoči velika potraga za koncesijom. Na području duvanjske općine već je postavljeno na desetke ispitnih stupova s instrumentima, visokih i više od osamdeset metara. Nedavno je vjetar srušio i jedan takav stup kod Šujice. Njegovi vlasnici doduše nisu dobili željene podatke o vjetru, ali sada barem znaju da može biti vrlo jak

slobodna dalmacija