SVJETLOST U BOLI Mostarska liječnica promovirala knjigu

Darja Pavlović Rozić
Fena

"Svjetlost u boli" naziv je knjige mostarske liječnice Darje Pavlović Rozić koja je promovirana u četvrtak navečer u Mostaru. 

Po riječima autorice, nazivom "Svjetlost u boli" željela je opisati svu bol koju prolaze njeni pacijenti u kontaktu s liječnicima.

"Htjela sam u ovoj knjizi opisati sve nekakve emocije koje mi liječnici susrećemo tijekom našega liječničkog poziva. Naime, to su i radost i žalost, susreti sa smrću, tako da sam u ovoj knjizi opisale likove ne njihovim stvarnim imenima nego sam im dala imena po njihovim karakternim osobinama kako ne bih narušila profesionalnu tajnu i etiku. Ja sam bila dio njihovog života i oni dio moga i zahvalna sam što su mi to omogućili", kazala je Pavlović Rozić za Fenu.

U knjigu je, kako dodaje, htjela staviti tu nekakvu emociju ali i ono što su dobili Hipokratovom zakletvom da se moraju brinuti o čovjeku.

"U svojoj praksi uvijek sam doživjela da svi pišemo o nama liječnicima. Ja sam sada nekako htjela napisati nešto o mojim pacijentima i ovo su istinita svjedočanstva o njima koja su doživljena", naglasila je autorica.

Knjiga je tiskana na 150 stranica a napisana je u šesnaest priča o šesnaest pacijenata, o šesnaest istinitih ljudskih sudbina.

"U prostranstvima nedokučivim između života i smrti smjestila se poetično-dokumentaristička proza tek stasale u pisanju autorice, liječnice, dr. Darje Pavlović Rozić. Proza upućena čovjeku. Prema životu. Poezija i proza života sastale su se u središtu osobnih i profesionalnih sjećanja da bi nam posvjedočile da je 'živjeti radost', usprkos kušnjama, usprkos bolestima, usprkos patnji.

Velika, dakle, galerija likova šeta ovom knjigom, motri i bdije, razgovara i šuti, boluje i raduje se, a opisani su tako plastično, tako uvjerljivo, da na kraju svake od priča u kojoj se pojedinačno pojavljuju, poželiš upoznati ih i osobno, promotriti njihov izgled, čuti zvuk njihovih glasova, oćutjeti njihova razmišljanja. Postaješ njihov dobronamjerni poznanik te zagovaratelj i žeđač njihova zdravlja i blistave budućnosti", ističe se u recenziji prof. Orijane Torbašinović.

Urednica knjige Anita Martinac navela je kako se iz nekog, samo autoru znanog razloga, rodi ideja o temi koja treba dati svoju poruku.

"Svaka knjiga ima svoj cilj, iz nekog samo autoru znanog razloga rodi se ideja o temi koja treba dati svoju poruku ili poduku. Darja je prepoznala i svojom je riječju dokazala da se umjetnici rađaju u svim profesijama", navela je Martinac.