Susret triju generacija

Gorica Livno, obljetnice rođenja Gabriela Jurkića, livanjsko kulturno ljeto
U povodu 130. obljetnice rođenja Gabriela Jurkića Franjevački muzej i galerija Gorica Livno priređuje izložbu pod nazivom Susret triju generacija.

Kao što ime kaže, ova je izložba susret triju umjetničkih generacija s područja današnje Hercegbosanske županije.
Predstavljaju se akademski umjetnici koji žive ili su podrijetlom iz jedne od šest općina Hercegbosanske županije: Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča, Bosanskog Grahova i Drvara.
Predstavlja se starija generacija slikara koji su utjecali na formiranje moderne... umjetnosti u BiH i šire, srednja generacija slikara iz druge polovice XX. stoljeća koja zbog društvenih i ekonomskih migracija danas uglavnom živi i djeluje u regiji (Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji) ili su negdje drugdje u svijetu. Najmlađa generacija slikara školovana na umjetničkim akademijama u Zagrebu, Širokom Brijegu i Banjoj Luci svojim stvaralaštvom donosi likovna promišljanja XXI. stoljeća.

Pojedini autori iz svih triju generacija priznata su imena na europskoj, pa i na svjetskoj umjetničkoj sceni. Namjera izložbe je ukazati na fenomen i kontinuitet umjetničkoga stvaralaštva na ovom prostoru od Gabriela Jurkića do današnjih dana.
Susret triju generacija priređuje se u sklopu manifestacije Livanjskog kulturnog ljeta.