Livno: Predstavljena knjiga 'Lučonoše – prilozi proučavanju livanjskog školstva'

Livno, kultura, livanjsko kulturno ljeto, predstavljanje knjige, Stipe Manđeralo

U sklopu programa manifestacije Livanjsko kulturno ljeto 2019., u subotu je u Narodnom sveučilištu u Livnu predstavljena knjiga "Lučonoše – prilozi proučavanju livanjskog školstva", književnika i profesora Stipe Manđerala.

Uz autora, o knjizi su govorili hrvatski i bosanskohercegovački književnik Željko Ivanković te profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i gvardijan Samostana sv. Ante na Bistriku fra Ivan Šarčevič.

Autor je građu za ovu knjigu prikupljao tri desetljeća, a podatke je pronalazio u mnoštvu raznih institucija kao i od mnogobrojnih relevantnih osoba.

"Zapelo me da cijeli svoj radni vijek budem predavač u livanjskoj gimnaziji. No moram reći da me osim rada s učenicima u razredu i štošta drugo zanimalo. Oduvijek si me privlačile raznovrsne livanjske zavičajni teme čija je obrada zahtijevala istraživački posao. Nije mi bilo teško naći. Za jedno od njih za livanjsku prosvjetu vrlo rano sam se zainteresirao. Toliko se nametala da je se nije dalo mimoići te sam se tom temom počeo baviti još 1989.godine" - istaknuo je Manđeralo.

Ideju da napiše rad o livanjskoj prosvjeti s oduševljenjem je prihvatio njegov mentor i književnik Slavko Gotovac.

-Blagonaklono ju je podržao i moj tadašnji direktor u livanjskoj Gimnaziji Merzuk Kamber koji me je u po ničemu privremeno bio rasteretio dijela poslova u nastavi- dodao je autor.

I tad je, veli on, počelo. Jedan za drugim slijedili su razgovori sa osobama za koje je znao da mu mogu biti od koristi u prikupljanju podataka o livanjski školama.

"Slušao sam svoje kazivača i zapisivao. U potragu za dokumentima boravio sam u Travniku u Arhivu srednje Bosne gdje su se njihovi službenici zbiljski potrudili da mi pronađu potrebne dokumente o livanjskom školstvu"- objasnio je autor.

Nakon toga slijedi odlazak u Sarajevo u Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine te u arhiv Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu kao i livanjskim osnovnim školama gdje je nadopunio svoj istraživački rad.

Svu tu građu koju je bio prikupio do 1992. druge godine odložio je u stranu, kako bi, kaže autor, čekala neka druga vremena.

"Tek 2015. godine sam počeo sređivati bilješke o školstvu i rezultati toga posla bili su prilozi koje iz broja u broj objavljivao jedan sarajevski časopis, a sada i kroz objedinjeni rad u knjizi" - naveo je Manđeralo.

Jedan od najpoznatijih livanjskih profesora i autor značajnih djela iz livanjske tradicije i povijesti Stipo Manđeralo, je svoje skromne priloge proučavanju livanjskog školstva radio sa željom da ne potonu nepravedno u zaborav mukotrpni plemeniti rad generacija i generacija livanjskih učitelja i učiteljica, rečeno je uz ostalo na predstavljanju njegove knjige.

(fena)