SUHOZID Kamen je opet u modi

suhozid,gradnja,kamen,Hercegovina

Vještina građenja kamenom je bilo nešto prirodno i blisko ljudima koji su rođeni na njemu. Nedavni simpozij “Hercegovina – zemlja kamena” je donijela svu silu tema koje su vezane uz kamen. Od njegove prošlosti do budućnosti. Sa sudionicima je ekpa RTV HB provela drugi dan u Ravnom.

Ravno savršena lokacija za priču o kamenu

Nažalost, puno smo znanja predaka napustili, i to znanja baratanja prirodnim darovima. A kako kažu, za Hercegovinu kamen nije prokletstvo već bogatstvo. Ravno je idealna stanica za priču o kamenu i vještini zidanja. Odavde su dolazili vrhunski majstori, a i danas se može štošta naučiti proučavajući stare građevine.
Da biste uspješno baratali kamenom valja prvo poznavati njegovu strukturu, vrstu, onda slijedi namjena i izračun. Bilo da gradite monumentalne dvorce, male crkve ili ogradu oko komadića zemlje u kršu. Fenomen građenja suhozida je prepoznao i UNESCO te je od 2018. zaštićeno svjetsko kulturno dobro.

Zidovi, pogotovo zimi, dominiraju kraškim krajolikom širom Hercegovine i Dalmacije. Kao pletivo ili otisak prsta. Upravo je zalaganjem Udruge 4 Grada Dragodid i nekolicine pojedinaca i institucija vještina građenja suhozida u Hrvatskoj temeljito proučena o čemu je pričala gošća ovoga simpozija, Anita Trojanović.

Prenijeti umijeće gradnje mlađim naraštajima

Dvostruki ili jednostruki zid, prozračan ili dobro utvrđen, nizak ili visok? Sve verzije su uglavnom imale svoje razloge izvedbe. Od provjetravanja bašte do čuvanja stoke ili pak karaktera čovjeka kako nam reče posuški poznavatelj teme koja ga godinama okupira, Frano Oreč.

Svoje objekte danas ne gradimo kamenom, ali onaj tko ima staru kuću i mogućnost, rado će kamen otkriti ili obnoviti. Takva je naša domaćica Marija Jerolimov u jednoj od pitoresknih ravanjskih uličica gdje smo navratili po okrjepu lokalnim proizvodima.

Umijeće gradnje tj. prenošenje na nove generacije je ugroženo kao i mnogi objekti ako ih se ne zaštiti. Sazrjelo je vrijeme da se ovoj temi prida više pozornosti, jer kamen opet može postati blagoslov ako mu pronađemo novu namjenu i vratimo život.

Sadržaj se učitava...