Stopama pobijenih: Izašao 8. broj glasila

Tako je i ovaj put, u 8. broju. Na svjetlo dana izlaze do sada skrivane i silom prešućivane činjenice koje govore da su hercegovački franjevci ubijeni iz mržnje prema vjeri.

Evo nekih naglasaka:

Glasilo naslovnicom podsjeća na Odluku o zaštiti spomeničko-prirodnog kompleksa na području Širokog Brijega i postavlja pitanje: Čuvamo li Široki Brijeg sa svim njegovim vrijednostima?
Državne vlasti BiH nisu osnovale povjerenstva ili neko tijelo za istraživanje komunističkih zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu. Pet općina je to učinilo, a još se neke spremaju. Koji su plodovi dosadašnjeg rada? Što čekaju druge općine?
Fra Damjan Rozić (1909. - 1991.) spasio je oko 200 Srba, a zbog pomaganja škriparima osuđen je na pet godina tamnice. Bezgranična ljubav za svakog čovjeka...
Izvršitelji zločina nad fratrima iz Mostarskog Graca svjedoče: »Ovoga puta su fratri platili svoja zlodjela. Učestvovala sam u obračunu, a vojni sud pri Štabu brigade nekolicinu je osudio na smrt strijeljanjem.« Tko su naredbodavci i izvršitelji zločina nad hercegovačkim franjevcima?
Kako su hercegovački franjevci spasili isusovce u Travniku?
Tko je na Široki Brijeg donio molitvenik koji je pripadao nekom od pobijenih fratara?
Fra Križan Galić je druga žrtva partizanske vojske. Partizani su ga pokopali i »ispričali« se zbog njegova ubojstva. Zašto? Glasilo donosi odgovor na ovo pitanje.
Kakvi su bili posljednji dani križnog puta fra Slobodana Lončara i fra Zdenka Zupca?
Smrt pobijenih franjevaca našla je svoj odjek u umjetnosti. Ovo je samo dio stihova: I za svoje mučitelje / Franjevci se mole smjerno, / Duhom Svetim okrijepljeni, / Žrtvom slijede Krista vjerno. // Vodili ih nedužnike / Kao janjce na zaklanje, / Spalili im mrtva tijela, / Zabranili spominjanje. (fra Vendelin Karačić, Širokobriješkim mučenicima u čast)
Fra Bazilije Pandžić, hercegovački franjevac, vatikanski arhivar i povjesničar, rođen 1918., a i danas djelatan, svjedoči o stradanju hercegovačkih franjevaca i hrvatskog puka.

O ovim i drugim temama za glasilo pišu: dr. sc. Mile Lasić, Vice Nižić, dr. sc. fra Robert Jolić, Damir Šimić, o. Radojko Karaman, s. Ana-Marija BIško, dr. sc. Anđelko Mijatović, Vlatko Majić, Fabijan Lovrić, fra Vendelin Karačić, fra Umberto Lončar i Krešimir Šego.

Vicepostulator fra Miljenko Stojić na kraju, zahvaljujući svima koji dobrovoljnim prilozima, molitvom i radom podupiru pripremu postupka mučeništva pobijenih fratara, moli sve koji mogu da pomognu u prikupljanju novčanih sredstava za DNK analizu posmrtnih ostataka pobijenih i ekshumiranih iz grobnica u Knešpolju i Ljubuškom.

Pobijeni.info