Stolački Romi uoči Đurđevdana dobili krov nad glavom

Stolački Romi uoči Đurđevdana dobili krov nad glavom
Stolac

Danas su u salonu općine Stolac potpisani Ugovori o korištenju stambenih objekata u projektu 'Stambeno zbrinjavanje Roma u općini Stolac'. Načelnik općine Stjepan Bošković potpisao je Ugovore o korištenju tri stambena objekta korisne stambene površine 80,80 m², 66,45 m², i 57,00 m² sa tri romske obitelji nastanjene u općini Stolac. Nove kuće za stanovanje tako su dobili obitelj Martina i Zorice Sulejmanović, te obitelji Mirsada i Safeta Ibrahimovića.

Općina Stolac je u svrhu rješavanja problema stambenog zbrinjavanja Roma na području općine Stolac pokrenula aktivnosti na iznalaženju financijskih sredstava i lokacije za izgradnju stambenih jedinica za romske obitelji koje žive na području općine Stolac još 2016. godine.

U sklopu prve faze projekta u izgradnji su tri stambene zgrade/kuće, jedna dvosobna, druga trosobna i treća četverosobna. Kuće su na vodovod povezane bunarima, a na kanalizacijski sustav septičkim jamama. Objekti su priključeni na električnu mrežu. Lokacija stambenih jedinica je na dijelu Ošanjića.

Načelnik Bošković izrazio je zadovoljstvo završenim projektom ostvarenim u suradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i Udruženjem 'Kali Sara-romski informativni centar'. Istaknuo je kako je općina Stolac osigurala zemljište, izdala sve potrebne dozvole i infrastrukturne priključke.

Predsjednik Udruženja 'Kali Sara-romski informativni centar' Dervo Sejdić izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku nazočiti ovom činu potpisivanja ugovora u općini Stolac. “Zahvaljujem se prije svega načelniku gospodinu Boškoviću i njegovoj administraciji, koji su ovaj projekat doveli do kraja. Posebna mi je čast pozdraviti Rome općine Stolac i poželjeti im sreću i zdravlje u njihovim novim kućama baš uoči romskog praznika Đurđevdana”.

Naravno uskoro ide i druga faza ovog projekta gdje će se graditi također tri stambene jedinice za Rome.