Zastave u Stocu- niti provociraju, niti izazivaju vjersku i nacionalnu mržnju

Stolac, Stolac, zastave, Stolac, Stolac, izbori 2016, Stolac, izbori, Stolac, branitelji, HVO, Stolac, izbor, Stolac, Općinsko vijeće Stolac, izbori u stocu
...zbog izazivanja "vjerske i nacionalne mržnje". Tako je policija i tužitelj i predsjednik RS okvalificirao njegov čin, mada nije jasno postoji li za to zakonsko uporište.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Zbog zastave Armije R BiH u središtu Banja Luke, BiH je jučer strijepila od nereda, još jedne varnice koja bi mogla potpaliti veći međunacionalni sukob. Osim što je Tokić dobio značajan publicitet, ništa se, na sreću, značajno, niti uznemirujuće nije dogodilo.

A da je Tokić, kojim slučajem umjesto u Banja Luku odlučio doći sa zastavom Armije R BiH u Stolac, grad s većinskim hrvatskim stanovništvom u Hercegovini, koji je doživio teška ratna stradanja, policija ne samo da ga ne bi uhićivala, već bi mu mještani pomogli postaviti zastavu, pa bi Tokićeva zajapurenost učas splasnula uz pitanje; "A gdje dođoh, što se izblamirah??
Zastave u Stocu: uz njih se može i veseliti

Zastave u Stocu: uz njih se može i veseliti

Tko god je posljednjih mjeseci boravio u Stocu imao je, naime, priliku vidjeti mnoštvo zastava u središtu ovog šarmantnog hercegovačkog gradića na obalama Bregave. Na privatnim i javnim objektima, stubovima ulične rasvjete, uz zastave bh Hrvata, zastave "Herceg Bosne, nalaze se i zastave Armije R BiH, zastave BiH, zastave Hrvatske...

I nitko se zbog toga ne uzbuđuje. Zastave u Stocu nitko ne doživljava provokacijom, niti ih se smatra izazivačicama nacionalne i vjerske mržnje. Policija zbog zastava nikog ne uhićuje, niti podnosi kaznene prijave.

Dapače, zastave su vidljiv znak multietničnosti Stoca, ostvarene slobode u kojoj svatko može isticati svoje identitarna obilježja, a da to drugom ne smeta, i dokaz dostignute tolerantnosti između dviju zajednica, koju povremeno remeti još samo Nerin Dizdar, svojim "teškim vokabularom".

Istina nije uvijek bilo tako. Zbog zastava su nekada izbijalne tučnjeva, smatralo ih se provokacijom, a onda su se Stočani, Hrvati i Bošnjaci, počeli navikavati i prihvaćati jedni druge u različitosti.

Vjerojatno su se zapitali: Zašto bi nečije identitarno obilježje bilo provokacija i uvreda za one druge? Kako zastava može izazivati nacionalnu i vjersku mržnju prema drugima, ako ne mrzite druge? Možda je u tome poanta?

Ne želim sugerirati da je jučerašnje uhićenja Tokića, dokaz da Dodik i vlasti RS-a mrze Bošnjake, ali takav će zaključak Bošnjaci izvući- da ih se ne uvažava, ne priznaje i - mrzi. A da je, kojim slučajem, izastala bilo kakva reakcija na Tokićevo paradiranje zastavom s ljiljanima u središtu Banjaluke, Bošnjaci u RS imali bi potpuno suprotan dojam, a Tokić ne bio postao heroj, već bi ispao smiješan./HMS/