FOTO  Stolac: 'Ljubav je pronašla put'

Sv. Pavao svjedoči: „Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetomu koji nam je dan!" (Rim 5,5). I upravo ta razlivena Ljubav Božja na prvi dan mjeseca lipnja osjećala se u Stocu, u onima čija su srca najbliža Isusovu Srcu, u djeci - članovima dječjih zborova iz župa naših biskupija - koji su se okupili na Malo zborovanje. Naime, sukladno Kalendaru susreta i slavlja u Godini vjere, u Stocu se okupilo 800 članova dvadeset i jednoga malog zbora iz 18 dijecezanskih župa.

Vrijeme za organizaciju ovako velika skupa bilo je nesklono. Don Rajko Marković, župnik i dekan stolački, sa svojim suradnicima planirao je da se ovo slavlje održi vani u prostranu crkvenom dvorištu. I sve pripremio: pozornicu, razglas, sjedeća mjesta za svakoga člana. Pristižu autobusi iz župa sudionica s radosnom i raspjevanom djecom. Šalovi, majice, uniforme ih „odaju": Čapljina, Studenci, Blagaj- Buna, Rotimlja, Prisoje, Domanovići, Aladinići, Jare, Potoci, Neum, Gabela Polje, Ledinac, Kruševo s dva zbora, Stolac s tri zbora i Mostar s četiri zbora: Katedrala, Sv. Ivan, Sv. Toma, Sv. Luka iz Ilića i Sv. Marko iz Cima. Na pozornici i oko crkve posljednje provjera i uštimavanje glasova. Neki uz pratnju instrumenata: tamburica, mandolina, violina, flauta, gitara, sintisajzera... A neki akapelo. A svi pjevaju Bogočovjeku Isusu i njegovoj Presvetoj Majci Mariji. Spomenimo neke od naslova pjesama: Ti si moja zvijezda, Isuse; Vjerujem u Boga, Samo je jedna Marija, Moj Isus, Gospodin je Pastir moj, Na pijesku napisah ime Tvoje, Tražite najprije, Ljubav je pronašla put, Kako da Te ne volim ... Dok djeca bezbrižno sa svojim voditeljima vježbaju i pjevaju, ne osvrćući se na vrijeme, pogledi onih starijih, u prvom redu domaćina don Rajka i pristiglih svećenika, stalno su uprti u nebesa, bolje rečeno u plovne oblake, s neizbježnim pitanjem: Hoće li vrijeme izdržati i dopustiti nam da se sve održi po planu? Odluka je pala: Sveta Misa u crkvi, a kasnije ćemo vidjeti. Svaki slobodan prostor - klupe, prolazi, pokrajnji oltari, oltarne stepenice, kor - popunjen. Na koru domaći zborovi započinju pjevanje, ali svi pjevaju jer su se župnici i voditelji zborova dogovorili da pjesme budu svima znane. Koncelebriranu sv. Misu predvodi izaslanik biskupa Ratka Perića, generalni vikar don Željko Majić. Župnik don Rajko na početku radosno pozdravlja sve pristigle pjevače, voditelje i svećenike: don Jozu Ančića s Ledinca, don Marka Kutlešu iz Gabela Polja, don Krešu Pandžića iz Jara, don Damjana Raguža s Rotimlje, don Nikolu Menala s Bune, don Niku Luburića, don Krešu Puljića, don Ivana Perića i don Ivana Marčića iz Mostara, don Ljubu Planinića iz Kruševa, don Marka Šutala s Aladinića, don Dragana Filipovića iz Čapljine, don Gordana Božića iz Prisoja, don Ivana Bebeka s Domanovića. Desetak svećenika koncelebrira, a ostali u crkvi s djecom, kao i s. Matija iz Gabela Polja, s. Terezija iz Potoka i s. Alojzija iz Stoca zajedno s drugim voditeljima i voditeljicama zborova.
Don Željko na početku sv. Mise u ime svih zahvaljuje don Rajku na velikodušnu gostoprimstvu te prenosi pozdrave i blagoslov biskupa Ratka, koji je na sv. krizmi u Kongori kod Duvna. U propovijedi, koju je oslonio na ulomak iz Markova evanđelja (Mk 10,13-16) o posebnoj ljubavi i prožetosti Isusa i djece: „Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje!" (r. 14), posvijestio je djeci ljubav koju Isus ima prema njima ukazavši i na veliko Isusovo povjerenje stavljajući ih kao primjer svima drugima, primjer za spasenje: „Zaista , kažem vam, tko ne primi kraljevstvo Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući" (r.15) te pozvao sve nazočne da uvijek u sebi njeguju ono što Isus u njima vidi i kao primjer svima stavlja: ljubav, vjernost, predanje, poslušnost, iskrenost, susretljivost, pomoć i praštanje.

Nakon sv. Mise jednoglasna odluka svećenika, voditelja i djece, da se ide pred crkvu na pripremljeno mjesto za revijalni program. I sve se činilo da je odluka ispravna. No, nakon 3. pjesme odnekuda se kišni oblak ukaza. Nakon 5. pjesme zasu, nema druge nego natrag u crkvu. Kako složno i u miru iz crkve izišli, tako isto i u nju se vratili. Svi sve bodre, radosno slušaju, raduju se. I tako do kraja. Ionako je sve u slavu Krista Gospodina! Pobjednici su svi! Kratka zahvala Trojedinomu Bogu, zatim pohvala pjevačima, voditeljima i roditeljima, župnicima i organizatorima. Posebna zahvala župniku domaćinu koji je sa svojim suradnicima pripremio i svakoga člana zbora počastio nareskom i napitkom. Uistinu hvale vrijedna gesta domaćina. Stoga kako ne zaključiti, pa i u sam naslov ne staviti: Ljubav koja je pronašla put do srca ovih mladih pjevača, u Stocu se itekako osjetila i velikodušno dijelila i pjesmom i glazbom u crkvi i pred crkvom poputninom nakon slavlja. Bogu hvala na svemu.

Župa Sv. Ilije proroka Stolac
Don Rajko Marković, župnik