FOTO  Radimlju samo u ovoj godini posjetilo više od 8.000 turista

Helenistički grad Daorson
Nekropola Boljuni Samo od 3. svibnja, kada je Javna ustanova „Radimlja" počela s naplatom ulaznica, Radimlju je posjetilo više od 6.000 posjetitelja. Direktor ove ustanove Ante Vujnović kaže da je to impresivan rezultat obzirom na slabu promociju ovog lokaliteta, krizu u svijetu, poplave i loše vremenske uvjete.

"Procjena je da je i u prva četiri mjeseca ove godine stećke došlo vidjeti do 2.000 turista, tako da očekujemo da ćemo u ovoj godini premašiti brojku od 10.000 posjeta. Velika je zainteresiranost i za nekropolu Boljuni gdje je očuvano 274 stećaka. Procjenjujemo da je oko 800 ljudi u ovoj godini posjetilo i tu nekropolu", kaže Vujnović za Dnevni avaz.

Osim učenika iz cijele BiH te Dubrovnika, Radimlju tradicionalno posjećuju turisti iz Švedske, a zahvaljujući suradnji s Fondacijom „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" i Semirom Osmanagićem, stećke i helenistički prapovijesni grad Daorson došli su vidjeti i arapski prinčevi i princeze.

"Osmanagić nam je ove godine doveo i preko 500 turista iz Vijetnama, Velike Britanije, Amerike i Singapura. Evidentiran je i veliki broj Francuza, Italijana, Nizozemaca, Čeha i Slovenaca", dodaje Vujnović.

Novac prikupljen od prodaje ulaznica namijenjen je za materijalne troškove i održavanje nekropole. Turisti u Stocu ostaju zadivljeni činjenicom da se na ovakvoj jednoj mikrolokaciji održao kontinuitet života od prapovijesnog vremena, preko Daorsona i srednjeg stoljeća do današnjih dana. Svjetska baština - Stećci su za njih fenomen koji ne mogu vidjeti u svojim državama. Volim im kazati da će iduće godine stećci, nakon Starog mosta u Mostaru i mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, vjerovatno biti uvršteni na UNESCO-ovu listu svjetske baštine i to je njima uistinu fascinantno - naglašava Vujnović.

Promocija stećaka Nedavno je počelo snimanje i pisanje monografije o Radimlji, koja bi iduće godine trebala ugledati svjetlo dana, što će doprinijeti promociji stolačke nekropole stećaka. Također, od 10. listopada u Stocu će se održavati međunarodni sajam „Hercegovački plodovi Mediterana" u sklopu kojeg će JU „Radimlja" organizirati dvodnevnu likovnu koloniju kod stećaka te radionice na kojima očekuju veliki broj umjetnika i posjetitelje.