Na Hodovu se gradi solarna elektrana vrijedna 2 milijuna eura

Stolac, hodovo, solarni paneli
Montaža i servis

U kompaniji "Solar Star", sa sjedištem u Bugojnu, specijaliziranim za savjetovanje, planiranje, prodaju, montažu i servis velikih i malih fotonaponskih elektrana, navode brojne pozitivne primjere značajnijeg korištenja solarne energije u našoj zemlji.

O tome najbolje svjedoče dogovoreni poslovi u vrijednosti od oko 20 milijuna maraka za godinu postojanja poduzeća.

Glavni partner "Solar Stara" je austrijska tvrtka MY-PV, lider u ovim poslovima u Europi, koja postoji već 25 godina.

"Donošenjem Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je stupio na snagu u rujnu ove godine, pojednostavljena je procedura za dobivanje dozvola u ovoj oblasti i očekujem da će u sljedećem razdoblju doći do još značajnijeg iskoraka na planu korištenja solarne energije kod velikih potrošača, ali i potrošača u kućanstvima", kaže Elvir Šehić, projekt-menadžer "Solar Stara".

"Solar Star" započeo je solarizaciju BiH fotonaponskom elektranom na Rostovu kod Bugojna, nakon čega je instaliran veliki broj manjih solarnih elektrana. Nedavno su instalirane dvije fotonaponske elektrane u blizini Bugojna.

Poželjne za okolicu

Trenutno ova kompanija radi na projektu solarne elektrane u Hodovu kod Stoca. Vrijednost projekta je dva milijuna eura, a elektrana je već u izgradnji.

"Solarne elektrane su čiste tvornice električne energije, koje su poželjne za okolinu, ali i za sve one koji žele dugoročno uštedjeti", dodao je Šehić, potvrdivši da su uspostavili saradnju s "Fealom" iz Širokog Brijega u nastojanju da počnu vlastitu proizvodnju aluminijske konstrukcije za solarne fotonaponske module.

 

izvor: dnevni avaz