STAVLJEN POTPIS Most će spojiti Miljkoviće i Rodoč, a završava se i cesta Stolac-Neum

Potpis ugovora Denis Lasić
Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH

U prostorijama J.P. Ceste Federacije BiH upriličeno je potpisivanje Ugovora o izgradnji magistralne ceste M-17.3 Stolac - Neum, te izgradnji i rekonstrukciji Obilaznice Mostar LOT1. Na potpisivanju Ugovora nazočili su ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić , direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača radova.

Sredinom prosinca prošle godine potpisan je ugovor za izgradnju Južne obilaznice Mostara – završetak radova na izgradnji dionice Međine – Miljkovići početkom veljače su započeli radovi na spomenutoj dionici. Prva faza izgradnje obuhvatila je kompletiranje započetih radova na izgradnji Južne obilaznice u dužini od 6,5 km kao i kompletiranje kružnog raskrižja (rotor) u mjestu Varda na križanju s cestom M-17.4 Mostar – Čitluk.

Današnje potpisivanje Ugovora obuhvatat će izgradnju i rekonstrukciju Južne obilaznice Mostara, dionica Miljkovići - Rodoč-veza na M-17, poddionica Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi vijadukt 'Marijanovića Draga' kojim su obuhvaćeni radovi na izgradnji trase ukupne duljine cca 1,5 km i izgradnja vijadukta Marijanovića Draga dulje cca. 200 metara. Realiziranje navedenog projekta je predviđeno Programom modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, a finaciranje je osigurano iz kreditnih sredstava EBRD. Vrijednost ugovora iznosi 7.625.528,90 KM bez PDV-a rok izvođenja radova je 18 mjeseci, a izvođač je J.V. Hering d.d. Široki Brijeg i KTM Brina d.o.o. Posušje.

Osim spomenute izgradnje i rekonstrukcije Južne mostarske obilaznice današnje potpisivanje Ugovora obuhvaća i izgradnja ceste Neum-Stolac, dionica Hutovo-Cerovica (LOT 5) i dionica Cerovica – Stolovi (LOT 6). Ugovorom su obuhvaćeni kompletni radovi na izgradnji dionice ceste ukupne dužine 9,85 km, podionica Hutovo-Cerovica dužine 4,85 km i podionica Cerovica - Stolovi dužine 5 km. Vrijednost ovog ugovora iznosi 17.741.636,45 KM bez PDV-a , rok izvođenja radova je 14 mjeseci,a izvođač je J.V. Hering d.d. Široki Brijeg i Cestar d.o.o. Split. Realiziranje navedenog projekta je predviđeno Programom modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, a finaciranje je osigurano iz kreditnih sredstava EIB i WB.

"Nekoliko puta sam naglasio tijekom ovog teškog razdoblja gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, kako na svu sreću nije puno utjecala na kapacitet radova i izgradnje autocesta i cesta u Federaciji BiH. Posebno me veseli činjenica kada govorimo o magistralnoj cesti Stolac - Neum kako se radi o zadnjoj dionici iste, te da će u potpunosti biti završena do konca 2021. godine. Prometnica Stolac – Neum jedan je od važnijih cestovnih projekata u Hercegovačko - neretvanskoj županiji", kazao je ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić nakon potpisivanja Ugovora.

Zadnjih nekoliko desetljeća se stalno napominje kako je ovo prioritet, no tek u ovome mandatu aktualnog ministra Denisa Lasića su se poduzele konkretne aktivnosti gdje će do kraja 2021. godine biti završeno 36 kilometara spomenute magistralne ceste Stolac - Neum, navedeno je u priopćenju iz resornog ministarstva.