ŠKOLA U HERCEGOVINI ZABRANILA MOBITELE Pitali smo ravnatelja zašto su se odlučili na ovaj potez

Osnovna škola Čerin zabranila mobitele
Ilustracija

Vijeće roditelja Osnove škole 'Čerin', u suradnji s Učiteljskim vijećem donijelo je odluku o zabrani donošenja i uporabe mobitela u OŠ Čerin.

Ukoliko učenik iz opravdanog razloga (bolest ili drugi opravdani razlog) ponese mobitel u školu dužan je prije početka nastave o tome obavijestiti učitelja, razrednika i dežurnog nastavnika. Ako se kod učenika pronađe mobitel isti se oduzima i predaje u tajništvo škole te se informira ravnatelj. Oduzeti mobitel može preuzeti samo roditelj djeteta koji se prilikom preuzimanja mobitela obavještava o izrečenoj opomeni za kršenje Kućnog reda škole što prema Pravilniku o stegovnoj odgovornosti donosi sniženu ocjenu iz vladanja za učenika, obavijestili su svoje učenike i njihove roditelje iz ove škole u čitlučkoj općini.

Ravnatelj škole Pero Petrušić za Hercegovina.info kaže kako se ova odluka donijela prvenstveno zbog virtualnog nasilja.

"Prisutno je virtualno nasilje i ova odluka se ponajviše donijela zbog toga. S druge strane mobiteli se često koriste za snimanje učenika i nastavnika na satu te se snimci postavljaju na društvene mreže. Kako bi to spriječili odlučili smo se na ovu zabranu, uz podršku roditelja i Učiteljskog vijeća. Nadam se kako će sve dobro funkcionirati i kako će to polučiti dobar rezultat. Vrijeme će pokazati je li ovo dobra odluka, ja smatram da jest", kaže ravnatelj Petrušić.

Ovu mjeru škola je mislila donijeti još prošle godine.

"U nekim školama kao što znate je bilo postavljanja svakakvih sadržaja snimanih u školi. Mi smo imali nekih manjih prekršaja po tom pitanju, pa smo o ovom potezu razmišljali i prošle godine. Odlučili smo se na ovaj korak kako ne bi došlo do ipak onih većih.

Nikakvih negativnih reakcija za sada nije bilo od strane učenika i roditelja.

"Danas je tek prvi dan primjene ove odluke. Nikakvu primjedbu nismo dobili na adresu škole. Dapače, roditelji su stali uz nas i podržavaju odluku", kazao nam je ravnatelj OŠ Čerin Pero Petrušić.

On je na kraju istaknuo kako snimci snimljeni na školskim satima često idu u smjeru ismijavanja drugih učenika, ali i nastavnika te je dodao kako se po njegovom mišljenju trebao donijeti zakon na razini cijele države o zabrani korištenja mobitela u školama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.