U Županiju Zapadnohercegovačku žele uvesti srpski jezik i ćirilicu

Široki Brijeg, ćirilica, ŽZH, ćirilica
...Ustava Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Posavske županije u dijelu koji se odnosi na službene jezike i službena pisma.

"Vidljivo je da se bosanski jezik nepravilno naziva bošnjačkim, a da se kao službeni u potpunosti izostavlja srpski jezik i pismo ćirilica. Ovaj nesklad djelomično je utvrdio i Ustavni sud FBiH u presudi od 7. srpnja 1998. godine, u kojoj je utvrđeno kako je naziv ‘bošnjački' jezik neustavan", stoji u Inicijativi potpredsjednice FBIH.

Mišljenja je da taj nesklad između županijskih ustava i Ustava FBiH proizvodi ogromnu političku štetu kao nepriznavanje jezika i pisma konstitutivnih naroda.

Iz tog razloga Mahmutbegović je predložila Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrene amandmanske procedure pred nadležnim županijskim skupštinama, što je jednoglasno i utvrđeno na sjednici ovog zastupničkog kluba.

"Predložili smo amandmane kako bi se u ustavima Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Posavske županije službeni jezik pravilno nazivao bosanski jezik i istovremeno uveo kao službeni srpski jezik i službeno pismo ćirilica", izjavio je predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Ustanovljeno je, kako pojašnjava, da su odredbe članka 10. Ustava u dijelu koji se odnosi na definiranje službenog jezika i pisma suprotne federalnom Ustavu.

"U Ustavu FBiH jasno i nedvosmisleno stoji da su službeni jezici u FBiH "bosanski i hrvatski jezik" pri čemu je dopunjen amandmanom na način da definira i srpski jezik kao službeni jezik, a pored pisma latinica dodaje i ćirilica kao službeno pismo Federacije Bosne i Hercegovine", rekao je Ćatić, koji zahtjeva od ovlaštenih predlagača da pokrenu predložene amandmanske procedure.

Sjednici Kluba Bošnjaka u srijedu su osim članova nazočili i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

abcportal.info