U Širokom Brijegu do sada zatvoreno pet područnih škola

područne škole, Široki Brijeg, migracije, zapadnohercegovačka županija , Svjetski dan učitelja

Trend depopulacije sela i ekonomske migracije stanovništva učinili su svoje. Brojne područne škole ostaju bez učenika. Najnoviji primjer u Županiji Zapadnohercegovačkoj je škola u Donjoj Britvici, koja je nakon 50 godina rada zatvorila svoja vrata.

https://www.youtube.com/watch?v=TaGdbmHI_kg

Donja Britvica udaljena je 12 kilometara od Širokog Brijega. Tijesne ceste vode do uglavnom praznih kuća. U selu živi tek oko 80 stanovnika. Područna škola prošle godine imala je samo dva učenika. Ove godine ni jednog. Vrata škole otvorena prije 50 godina sada su zaključana, izvještava Federalna televizija.

Ostali smo s jednim učenikom. To je sasvim dovoljan razlog i roditelji su toga svjesni i dali su svoj pristanak da dijete ide u najbližu slijedeću školu, kaže Miljenko Galić, ravnatelj Druge osnovne škole Široki Brijeg.

Škola u Donjoj Britvici nije jedina. U Širokom Brijegu do sada je zatvoreno pet područnih škola jer su ostale bez ijednog učenika.

Ono što više vidim kao trenutačni problem su prigradska mjesta u kojima ljudi zbog bojazni da djeca ne bi išla u kombinaciju, upisuju učenike u središnje škole. Onda nam ostaju prigradska mjesta koja su jako blizu, a smanjuje se drastično broj učenika, objašnjava Renata Naletilić, predsjednica Sindikata u Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg.

Škole bez perspektive, a demografija bez pozitivnih brojki. Prije deset godina u ŽZH je bilo ukupno 10.896 osnovaca. Danas ih je manje za gotovo 3.000. Najporazniji su podaci u selima, a mjere opstanka tek se planiraju u dokumentu Strategije ruralnog razvoja.

Nitko sa svoje razine nije učinio dovoljno tako da prebacivanje odgovornosti ne pali. Izrada Strategije je dosta zakasnila jer sada imamo stanje pojedinih područja koja su skoro pa totalno izumrla što vidimo po izvješću škola da se gase, ocjenjuje Branko Širić, šef Odjela prostornog planiranja u Ministarstvu prostornog uređenja ŽZH.

Optimistično uređena dvorišta područnih škola, ali uzalud. Školarci više neće pretrčavati ovim školskim igralištima.