U idućoj godini planirana dodatna zapošljavanja

Vlada ZHŽ, proračun zhž, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zvonko Jurišić, Zlatko Lagumdžija, Zvonko Jurišić, HSP BIH

dokument kojem je podloga bila izvršenje proračuna za ovu godinu je ujedno i podloga za izradu prednacrta proračuna za iduću godinu. Prilikom rasprave o ovom dokumentu premier Vlade ZHŽ-a Zvonko Jurišić je kazao da će se pri usvajanju proračuna za iduću godinu voditi sve više brige o racionalnosti.

Povećanje prihoda

Kada je u pitanju iznos toga proračuna, Jurišić je napomenuo da bi on zbog činjenice da su prihodi svih županija umanjeni, proračun mogao biti bliži 65 milijuna, nego 70 milijuna. Kada su u pitanju ukupni prihodi od neizravnih poreza zajedno sa zaostacima iz ranijih godina prema projekcijama njihovo povećanje za 2010. iznosi 44,50 milijuna.

Prema istim procjenama, porez na dobit za iduću godinu bi trebao iznositi 5,5 milijuna maraka. Procjena prihoda po osnovi poreza na plaće iznosi šest milijuna za 2010., što predstavlja porast od 20 posto u odnosu na ovu godinu. Iznos neporeznih prihoda koje prikuplja županija u 2008. iznosio je 9,25 milijuna, prognoza za ovu godinu je 8,50 milijuna, a procjena za iduću godinu je 9,50 milijuna.

Ukupna očekivana potrošnja na plaće i naknade troškova zaposlenih u javnom sektoru ZHŽ-a iznosi 34 milijuna za ovu godinu što je rezultat povećanja broja zaposlenih u školama. Zbog uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja Vlada u idućoj godini planira dodatna zapošljavanja zbog čega se predviđa da će iduće godine za bruto plaće biti izdvojeno 32,535 milijuna maraka što je skoro dva milijuna više nego ove godine.

Oko 60 posto na plaće

Ukupni županijski kapitalni izdaci iz proračuna se procjenjuju na šest milijuna maraka u idućoj godini, što predstavlja 9 posto ukupnog proračuna ove županije. U strukturi planiranih tekućih sredstava u idućoj godini najveći dio se odnosi na transfere iz oblasti rješavanja pitanja pripadnika braniteljske populacije (1,2 milijuna), transfere iz oblasti socijalne zaštite, pitanja povratnika, izbjeglih i raseljenih osoba (4 milijuna), te transfere iz oblasti obrazovanja, znanosti i kulture (0,3 milijuna).

Prema prikazu strukture proračuna za iduću godinu po ekonomskoj klasifikaciji 60 posto proračuna otpada na plaće i naknade zaposlenih, 20 posto na materijalne troškove, 23 posto na tekuće transfere, 0,01 posto na kamate, te 6 posto na kapitalne izdatke, piše Dnevni list,