ŠIROKI BRIJEG Otvorena je izložba o prirodi, koja ima i humanitarnu dimenziju

Kristina Ćavar Široki Brijeg izložba

U Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu 27. travnja je otvorena izložba slika mr. Ars sacra Kristine Ćavar na temu 'Misli o prirodi'. Uz navedene slike izloženi su i odabrani radovi učenika Prve osnovne škole. Ciklus slika 'Misli o prirodi' obuhvaća 50 minijatura s tematikom pejsaža koje je umjetnica propitivala u kombiniranoj tehnici.

Povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar o izložbi je rekao sljedeće: "Minijatura je po svom karakteru intiman format i umjetnik joj se mora posvetiti cijelim svojim bićem. Kristina se prepušta realnim i imaginarnim krajolicima, radeći predano na temelju prirode koja je okružuje i koja se nataložila u njezinoj mašti. Organičkim linijama i širokim potezima definira oblike, stvarajući plava neba, žuta sunca, sumrake, noći i razigrana nebeska tijela". 

Izložba je humanitarnog karaktera gdje se mogu slike kupiti po promotivnoj cijeni od 50 KM, a prikupljena sredstva će se donirati Centru za djecu s posebnim potrebama 'Marija Naša Nada' u Širokom Brijegu.

Kristina Ćavar rođena je 1. ožujka 1985. u Doboju. Osnovnu školu završila je u Žepču. Opću gimnaziju završila je 2003. u KŠC 'Don Bosco' u Žepču. Na Akademiji likovnih umjetnosti, na Širokom Brijegu diplomirala je 2008. u klasi prof. Ante Kajinića, slikarski odjel. Poslijediplomski studij Ars sacra, na istoimenoj akademiji završila je 2010. kod istog profesora.

Kristina Ćavar Široki Brijeg izložba

Imala je 28 samostalnih i preko 150 skupnih izložbi. Članica je ULUBiH-a, DHLUFBiH-a, Udruženja likovnih umjetnika 'En Face' te Udruženja likovnih stvaralaca Šabac, Srbija. Autorica je nekoliko javnih djela u sakralnim objektima, te preko 10 likovnih rješenja poštanskih maraka Hrvatske pošte Mostar. Od 2013. je likovni koordinator i voditelj eko kolonije pri Udruzi 'Eko ZH', udruzi za razvoj, kulturu i ekologiju. 2018. je bila umjetnički koordinator 'Putujuće izložbe' Humanitarne udruge 'fra Mladen Hrkać'.

O izložbi je umjetnica istaknula sljedeće: "Zahvaljujem se organizatoru Udruzi 'Eko ZH' na podršci navedenoj izložbi kao i domaćinu ove izložbe Prvoj osnovnoj školi što su prihvatili realizaciju i promoviranje izložbe kao i buđenje ekološke svijesti čime odiše navedeni događaj. Nadam se da će se mnogi odazvati kupnjom navedenih djela i da ćemo moći zajedno učiniti plemenito i dobro djelo za Centar 'Marija Naša Nada'". 

Izložbu je otvorio ravnatelj Prve osnovne škole Miroslav Hrkać, a ostaje slobodna za razgledanje do 4. svibnja 2022. i može se posjetiti svakim radnim danom od 8 – 16 sati, priopćeno je.