Široki Brijeg do kraja godine dobiva novi izgled

široki kolodvor
Moderan kolodvor

Kada je riječ o autobusnom kolodvoru, u tijeku je postavljanje konstrukcije. Ukupna površina zemljišta na kojem će biti smješten autobusni kolodvor s popratnim sadržajima je 3910 m². Kako tvrdi gradonačelnik Miro Kraljević, realizacijom ovog projekta Grad Široki Brijeg će dobiti moderni autobusni kolodvor kao javni sadržaj s pratećim uslužnim djelatnostima.

Pojašnjava kako će ukupna pretpostavljena vrijednost projekta autobusnog kolodvora sa zemljištem iznositi oko 1,5 milijuna maraka, a na površini oko 500 m² objekta bit će smješteni temeljni sadržaji kolodvora: čekaonica, garderoba, sanitarija, te info-pultovi, ali i dodatni sadržaji kao što su kafić, fast food, turistička agencija, market i sl. Na 3000 m² partera je predviđeno 10 perona koji će biti natkriveni, kao i parkiralište za osobna vozila. Rok izgradnje je do kraja ove godine.

Samo par stotina metara zapadno od autobusnog kolodvora u tijeku su radovi na izgradnji kružnog toka. Investitor projekta je JP Ceste FBiH, a njegovom izgradnjom bit će kvalitetno riješen ulaz i izlaz iz grada, ali i odvajanje vozila za crkvu, Gimnaziju i osnovnu školu u Klancu. Vrijednost radova je oko 350 tisuća maraka, a rok za završetak istih je početak mjeseca studenoga.

Projekt vodoopskrbe i sanitacije

Također, u tijeku je izgradnja kanalizacijskog kolektora „B" - II. faza u gradskim područjima Oklaji i Njivice. Vrijednost ovih radova je 1.582.990,79 maraka. Ova faza radova obuhvaća izgradnju kolektora na dionicima ‘Zgrada županije (Mala škola)-Njivice-Purigaj', ‘Zgrada županije (Mala škola)-Oklaji', te od ‘Zgrade županije prema Borku'. Radovi bi trebali biti završeni do kraja godine

Grad Široki Brijeg je jedan od osam gradova/općina u Federaciji BiH koji je uključen u Projekt vodoopskrbe i sanitacije u Federaciji BiH. Visina kredita Europske investicijske banke (EIB) za ovaj projekt je 5.828.000 maraka, s rokom otplate 25 godina, a Grad Široki Brijeg uz realizaciju kreditnog aranžmana dobio je grant sredstva Europske komisije (IPA fond) u iznosu od 2.500.000 maraka.

Projekti od velikog značaja

"Sva tri infrastrukturna projekta kolodvor, kružni tok i kanalizacijski kolektori svakako su projekti koji će uskoro, za dva-tri mjeseca dati sasvim novi izgled našem gradu. Ovdje svakako treba pridodati i projekt rekonstrukcije sustava za navodnjavanje koji bi trebao biti završen u proljeće sljedeće godine. S obzirom na sveukupno gospodarsko stanje kod nas i u okruženju, nepravednu raspodjelu javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave na koju stalno ukazujem, te visinu našega proračuna zadovoljan sam što ćemo kraj godine dočekati s navedenim infrastrukturnim projektima koji će biti završeni", izjavio je gradonačelnik Kraljević.