Osmi 'Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca' uskoro u Širokom Brijegu

franjevci, pobijeni, Hercegovina, pobijeni, Široki Brijeg, pobijeni, misa, Široki Brijeg, Široki Brijeg, stopama pobijenih, OZNA, KNOJ, UDBA, komunisti, pobijeni, Široki Brijeg, pobijeni, VII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca, VI. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca, IV. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca, pobijeni fratri, Ulica pobijenih Franjevaca

... ''Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'' u povodu 73. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'', na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem, priopćeno je. Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18.00. Ovogodišnji predvoditelji su: fra Antonio Šakota, fra Domagoj Šimić i fra Ivan Matić.

Oni u svojim zajednicama trenutno rade s Franjevačkom mladeži i Trećim franjevačkim redom ili su kroz proteklo vrijeme u tome bili itekako djelatni. Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na ''7. nagradnom natječaju'' s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti mladež, drugoga pučkoškolci, a trećega odrasli.

Četvrtoga dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale. I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao ''Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk'', što ga je proglasio Grad Široki Brijeg, te kao ''Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja'', što ga je proglasila Županija Zapadnohercegovačka.

''Nadamo se da će biti poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja Dana sjećanja da se popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na sv. misu'', navode iz Vicepostulature. U sklopu ovih dana sjećanja, 5. veljače u 10.00 izaslanstvo Grada Širokog Brijega i izaslanstvo Županije Zapadnohercegovačke te izaslanstvo Vicepostulature položit će vijenac, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve pobijene franjevce i puk Božji na Trgu širokobrijeških žrtava, priopćeno je.