OŠ Biograci (Š.B.) osvojila prvo mjesto na natjecanju u Zagrebu

Projektu je cilj upoznavanje lika, djela i poruke blaženoga Ivana Merza, te promicanje vjerskih, moralnih, duhovnih i humanih vrijednosti koje je on živio i ostvarivao. Natjecanje je organizirala Osnovna škola „Dr. Ivana Merza“ zajedno s Udrugom “Put k Suncu” i Postulaturom bl. Ivana Merza. Za pokretanje i ostvarenje ovoga projekta dao je odobrenje Gradski ured grada Zagreba i Agencija za odgoj i obrazovanje.

 

Sudjelovalo 250 učenika osnovnih škola iz Hrvatske i Zapadne Hercegovine, a natjecanje je obuhvaćalo pet kategorija: 1. Znanje o bl. Ivanu Merzu i njegovom Putu k Suncu. 2. Literarni sastavak (proza-pjesma) na istu temu. 3. Multimedijski računalni prikaz Puta k Suncu bl. Ivana. 4. Likovni prikaz bl. Ivana i njegova Puta. 5. Sportsko natjecanje u košarci i malom nogometu.

 Na početku otvorenja programa sve nazočne pozdravila je prof. Lana Špiljak-Fruk, glavni koordinator cijele manifestacije davši konkretne upute kako će se odvijati natjecanje. Potom je otpjevana himna natjecanja za koju je ove godine izabrana pjesma „Hvala ti, Orle Kristov“. Riječi i glazbu napisao je Don Ivan Šutalo iz Mostara a prvi puta je pjesmu izveo mostarski dječji zbor „Leptiri“ na beatifikaciji bl. Ivana Merza u Banjoj Luci 2003. g. Ova je pjesma nastala u prvoj domovini bl. Ivana, Bosni i Hercegovini gdje je on rođen i čije riječi i glazba dočaravaju njegovu poruku i za naše vrijeme, kao i za ovaj projekt koji se održava njemu u spomen svake godine. Ovu pjesmu, koja je na ovom natjecanju proglašena himnom Puta k Suncu izveo je ženski dječji pjevački zbor župe sv. Petra iz Zagreba pod ravnanjem prof. Urse Vukman.

Nakon otpjevane himne sve uzvanike i sudionike natjecanja u ime škole „Dr. Ivana Merza“ i njezina ravnatelja g. Zvonka Piljeka pozdravila je njegova zamjenica prof. Mirela Bukač. Postulator bl. Ivana Merza, dr. Božidar Nagy u svome je kratkom pozdravnom govoru naglasio važnost i smisao cijele manifestacije koja se održava već po drugi puta. Cilj je ovoga projekta da se mladi upoznaju s bl. Ivanom, s njegovom porukom, s njime se sprijatelje i usvoje i ostvaruju njegove ideje koje vode prema uspjehu i na ovom i na drugom svijetu. Te su njegove ideje i načela izražena u 12 točaka Puta k Suncu što je bila tema i sadržaj ovogodišnjeg natjecanja.

Jedan učenik recitirao je pjesmu „Uresu divni hrvatskog roda“ posvećenu bl. Ivanu Merzu  koju je napisala Anka Petričević, časna sestra Marija od Presv. Srca, klarisa iz Splita. Nakon recitiranja poslušana je i njezina uglazbljena verzija; glazbu za pjesmu napisao je Zvonimir Klemenčić iz Varaždinu a veoma uspješno ju je izvela glazbenička obitelj Stašić iz Lomnice kraj Zagreba.

Sve nazočne pozdravio je i ing. Branko Korbar, predsjednik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika koji su također izabrali bl. Ivana Merza za svoga zaštitnika. Ing. Korbar istaknuo je važnost primjera bl. Ivana Merza za mladež današnjice.

Program otvorenja završio je dječji zbor župe sv. Petra s pjesmom „O ljubavi tvojoj pjevat ću u vijeke“ nakon čega je započelo natjecanje u raznim kategorijama čije rezultate navodimo na kraju ovoga prikaza.

Pozornica na kojoj se odvio program otvorenja bila je ukrašena velikom slikom bl. Ivana Merza kao studenta, koju je prošle godine u svojoj ćeliji u Haagu naslikao hrvatski general Ante Gotovina.

Nakon programa otvorenja uzvanici i voditelji skupina okupili su se u prostoriji na 1. katu (engleski kabinet, učionica br. 8) u kojoj je nekada bila bolnička soba gdje je bl. Ivan proveo posljednja dva tjedna svoga zemaljskoga života i gdje je i umro 10. svibnja 1928. Mjesto gdje je bio bolnički krevet s kojega je bl. Ivan  otišao u vječni život za ovu prigodu posebno je bilo uređeno i  ukrašeno cvijećem i zapaljenim svijećama. Upravo zbog toga što je bl. Ivan obilježio ovu školu, nekada bolnicu, svojom svetačkom smrću, 1993. ova je škola dobila ime po njemu.

Svi sudionici i gosti natjecanja dobili su na poklon majice na kojima je bio otisnut lik bl. Ivana, te podaci održavanja ovoga drugoga Puta k Suncu.

Na završetku natjecanja pobjednicima su dodijeljene nagrade: pehari, medalje (zlatne, srebrne, brončane), te pohvalnice i zahvalnice.

Naslov „Put k Suncu“ kojim je nazvan ovaj natjecateljski projekt uzet je iz poznate izreke s vrpce vijenca što su mladi prijatelji i sljedbenici postavili na grob svoga uzora, bl. Ivana Merza još 1929. g. a u kojoj su kratko saželi cijeli njegov život i poslanje. Ta vrpca s natpisom i danas se čuva u njegovom muzeju u Zagrebu. Natpis u cijelosti glasi: „Hvala ti, orle Kristov, što si nam pokazao Put k Suncu“ tj. put k Isusu Kristu, suncu našega života.

I organizatori i sudionici ove manifestacije, kojoj je krajnji cilj bilo upoznavanje bl. Ivana Merza i usvajanje vrijednosti koje je on živio i promicao, bili su veoma zadovoljni uspjehom ovoga natjecanja i cijele manifestacije koja će se i u buduće organizirati svake godine.

Učenike OŠ Biograci je i ove godine na natjecanje pratio njihov nastavnik, profesor Danijel Paradžik, a bili su smješteni po hercegovačkim obiteljima koje su ih prihvatile kao ravnopravne članove.

POBJEDNICI U NATJECANJU DRUGOG „PUTA K SUNCU“ 2010.

POZNAVANJE ŽIVOTA BL. IVANA MERZA I NJEGOVA PUTU K SUNCU:
1. mjesto: Marko Furjan, OŠ „Ljubljanica“, Zagreb
2. mjesto: Magdalena Momčinović, OŠ „Ljubljanica“ Zagreb
3. mjesto: Krešimir Borošak, OŠ „Voltino“, Zagreb

LITERARNI RADOVI
mjesto: Petra Jambrović, OŠ „Ljubljanica“. Rad u prozi nosi naslov  „Molitva bl. Ivana Merza“.
mjesto dijele: a) Lucija Prah i Kristina Iličić, OŠ „Voltino“ Zagreb  za rad „Traženje istine i smisla života“; b) Ines Basuga, OŠ Komarevo za rad „Bl. Ivan Merz“
mjesto dijele: a) Antonija Orač, OŠ „Luka“ Sesvete za pjesmu   „Put k Suncu – život je put sreće“; b) Ilan Nestić, OŠ „Oton Iveković“ Zagreb za pjesmu  „Ivane…“


LIKOVNI RADOVI
1. mjesto: Maja Sokač, OŠ Markuševac
2. mjesto dijele: a) Marko Voljevec, OŠ „Medvedgrad“ Zagreb; b) Karla Domitrović, OŠ „Luka“, Sesvete
3. mjesto dijele: a) Mateja Bandić i Ivona Perković, OŠ Budaševo-Topolovec-Gušće; b) skupina učenika nižih razreda Konrad Kiss, Patrik Juraj Valas, Helena Dabčev-Gostiša, Dorotea Meštrić, Lana Meštrić i Bruno Prostran, OŠ „Gundulić“ Zagreb

MULTIMEDIJALNA RAČUNALNA PREZENTACIJA
1. mjesto: Antonijo Andrijević, Matija Blažević i Tomislav Peša, OŠ Oton Iveković
2. mjesto: Ana Ištuk i Jelena Matošević, OŠ Grigor Vitez
3. mjesto dijele: a) Martina Andrijević, OŠ Komarevo; b) Monika Keserović, Paola Okanović i Sandra Bubnjar, OŠ  Ivan Gundulić

SPORTSKO NATJECANJE
Nogomet:
1. mjesto OŠ Biograci, Hercegovina, BiH
2. mjesto OŠ „Dr. Ivan Merz“, Zagreb
3. mjesto OŠ „Medvegrad“, Zagreb

Košarka – Dječaci:
1. mjesto: OŠ „Dr. Ivan Merz“, Zagreb
2. mjesto OŠ „Luka“ Sesvete
3. mjesto OŠ „Voltino“, Zagreb

Košarka – Djevojčice:
1. mjesto: OŠ „Remete“ Zagreb
2. mjesto: OŠ „Dr.Ivan Merz“ Zagreb

 

ABCportal.info