JUGOKOMUNISTIČKI ZLOČINI 75. obljetnica ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca na Širokom Brijegu

komunistički zločini, Široki Brijeg, franjevci

„10. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ počinju u subotu 1. veljače u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca na Širokom Brijegu. Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem koji je za Hrvatsku katoličku mrežu najavio program obilježavanja ove obljetnice.

Ove godine po prvi put “Dane pobijenih hercegovačkih franjevaca” počinjemo ranije, već u subotu 1. veljače, najavio je fra Miljenko. Prvi program započinje na Svijećnicu u nedjelju 2. veljače kada će od raznih spomenika pobijenim civilima doći vjernici hodočasteći na Široki Brijeg do ratnog skloništa gdje je 7. veljače 1945. ubijeno i zapaljeno 12 hercegovačkih franjevaca. Nakon toga, slijedi sveta misa u 18 sati u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM. I poslije toga, u središtu Širokog Brijega u Kinu Borak u 19.30 imat ćemo jednu dramu “Dide, pobiše nam fratre” koju je napisala Mirela Lovrić i za koju je lani na natječaju dobila nagradu, piše HKM.

Nakon toga, od 4. veljače fra Miljenko najavljuje svete mise zadušnice koje će iduća tri dana predvoditi postulatori i vicepostulatori raznih kauza mučeništva u hrvatskom narodu. Prvi dan svetu misu će predvoditi don Marko Tomić, postulator Drinskih mučenica, drugi dan don Ilija Jakovljević, vicepostulator mučeništva bl. Miroslava Bulešića i treći dan don Filip Kucelin, postulator postupka mučeništva “Don Eugen Šutrin i drugovi”.

Kroz spomenuta tri dana bit će dodijeljene i nagrade onima koji su sudjelovali na »IX. nagradnom natječaju« s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli. Vicepostulator će 5. veljače u 10 sati zajedno s društvenim predstavnicima položiti vijence i zapaliti svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava i predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji.

Četvrtog dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su dosad pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. I ove će godine 7. veljače biti obilježen kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk«, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao »Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja«, što ga je proglasila Zapadno-hercegovačka županija.

Pogledajte detaljan Program

Fra Miljenko je posjetio i na slijed događaja vezanih uz otkrivanje posmrtnih ostataka i postupak oko utvđivanja mučeništva njegove subraće: “Već od prvog trenutka, nakon što su pobijeni fratri na Širokom Brijegu, mjesni biskup Petar Čule uvjeren u njihovu nevinost, okupljao je svjedoke da bi dokumentirao što se dogodilo. Negdje krajem ožujka 1945. krenuo je nadležnoj kongregaciji u Rimu da bi ih izvjestio o tome da su franjevci nevini pobijeni. Zahvaljujući njemu i tadašnjem nadbiskupu kardinalu Alojziju Stepincu sve je to ušlo u ono glasovito Pastirsko pismo od 20. rujna 1945. i nakon toga već u listopadu, na poticaj mjesnog biskupa Petra Čule, počeli su se okupljati i svjedoci da bi se pokrenuo postupak. Međutim, onda je došla OZNA i rastjerala svjedoke, pokupila sve ono što smo skupili, neke svjedoke zatvorila, neke izmlatila i sve je to stalo do negdje ’71.”, navodi fra Miljenko. Tada, za vriijeme Hrvatskog proljeća uspjeli su iskopati njih 12-oricu iz ratnog skloništa, šestoricu iz Mostarskog Gradca pa su ih dostojanstveno i ukopali u crkvi. Ali kad je završila sloboda Hrvatskog proljeća i pao mrak, navodi fra Miljenko, tamo sve do Domovinskog rata ništa se nije moglo raditi. Tek tada, nastavljamo tragati za pobijenom braćom, kaže, pa smo pronašli još šestoricu i tu smo ih ukopali, a na tragu smo i još nekima drugima. Sumirajući sve, fra Miljenko napominje da još uvijek skupljaju sva moguća svjedočanstva, sve moguće dokumente, da bi ih Crkva jednoga dana službeno priznala mučenicima, odnosno blaženima i svetima. To je ujedno, kaže fra Miljenko i primjer za naš vjerni puk.

Jer treba znati da je u Hercegovini za vrijeme Drugoga svjetskog rata ubijen svaki deseti Hercegovac, a to je zaista previše i na Širokom Brijegu nije bilo kuće iz koje netko nije ubijen ili odveden u tamnicu.”

Fra Miljenko navodi i ovaj primjer: “Kada su komunisti osvajali Široki Brijeg i onih nekoliko dana koliko im je trebalo da odu prema Mostaru, za tih nekoliko dana oni su napravili 330 što većih, što manjih grobišta i stratišta na Širokom Brijegu. Onda možemo samo zamisliti što su oni sve radili ili bolje rečeno što su imali na pameti prije nego što su uopće došli na Široki Brijeg.”