Hypo banka“ plijeni imovinu Lijanovića

ostavka, Jerko Ivanković Lijanović, cin, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, Lijanovići, računi, blokada, Jerko Ivanković Lijanović, Hypo banka, plijeni imovinu, Lijanovići, krah, Hypo banka, poticaj, Jerko Ivanković Lijanović, suđenje, Tužiteljstvo BiH, Lijanovići, Hypo banka, lijanovic, UIO, nbi ćurić žepče, ministri, Jerko Ivanković Lijanović, uposlenici, laktat, Hrvati u BIH, Jerko Ivanković Lijanović, Lijanovići, pritvor, ukidanje
...i to u iznosu od 10.686.408 KM, saznaje „Dnevni avaz".

Prodaja strojeva

Prema odluci koju je jučer objavio širokobriješki sud, pljenidba pokretne imovine ovog Lijanovićevog poduzeća radi namirenja duga dešava se na zahtjev „Hypo Alpe-Adria-Bank Internationala AG". Već za sljedeći tjedan, kako je objavljeno, po nalogu Općinskog suda Široki Brijeg bit će održana prva prodaja Lijanovićevih strojeva za proizvodnju kobasica, čija je procijenjena vrijednost 270.700 KM.

Prema navodima iz kaznene prijave koju je Uprava „Hypo banke" Tužiteljstvu BiH podnijela protiv više osoba, putem „loših", odnosno kredita bez pokrića, grupaciji „Lijanovići" pribavljena je imovinska korist u iznosu od 63.470.759 KM. U istom iznosu oštećena je grupacija „Hypo".

Osim Jerka Ivankovića Lijanovića, za organizirani kriminal, pranje novca, zlouporabu službenog položaja i suučesništvo, Uprava „Hypo banke" tereti i njegovog brata Slavu te Petra Jurčića, bivšeg direktora „Hypo banke" u Mostaru, a današnjeg predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH.

Kako je navedeno, prijavljene osobe vodile su firme iz grupacije Lijanovići te su pristale biti članovi organizirane grupe koja je stvorena radi pribavljanja imovinske koristi na štetu „Hypo banke".

Kapital firmi

Istaknuto je da su kapital firmi koje su zastupali, a među kojima su bili „Lijanovići" d. o. o., Autokuća „Lijanovići", „Mi Farmer", „Mi-Mo" i „Velmos" iz Mostara te „Duvanjsko polje" iz Tomislavgrada, zalagali kao kolateral pri zaključivanju ugovora o kreditu. To je, prema prijavi, Jurčiću, koji se nalazio na čelu banke, omogućilo prividno legalno zaključivanje navedenih ugovora o kreditima.

Želimo naplatiti svih 64 miliona KM

Direktor marketinga i korporativnih komunikacija "Hypo banke" Petar Stefanović potvrdio je za "Dnevni avaz" da je ova banka pokrenula aktivnosti radi namirenja dugovanja Lijanovića koja iznose skoro 64 miliona KM. On je, međutim, naglasio da se u ovom procesu suočavaju i s određenim poteškoćama, s obzirom na to da se na prodajama javljaju čak i fiktivni kupci, koji time odugovlače cijeli ovaj proces.

- Mi ćemo nastaviti s ovim procesom kako bismo namirili dugovanja koja su napravljena prema „Hypo banci" - kazao je Stefanović.