Gradonačelnik Širokog: Imamo rekordnu zaposlenost, a zakinuti smo u raspodijeli PDV-a

Miro Kraljević

Široki Brijeg je, međutim, zakinut u raspodijeli prihoda od PDv-a jer dobiva manje novca nego što mu pripada, potvrdio je to u intervju sarajevskom Oslobođenju (grado)načelnik Miro Kraljević

- Već nekoliko godina ja i moje kolege iz drugih općina, ukazujemo na nepravednu raspodjelu javnih prihoda. I ubuduće ću kao gradonačelnik ukazivati na nepravednu raspodjelu javnih prihoda, sve dok se ova nepravda ne ispravi. Za ilustraciju ću navesti podatak da u posljednjih nekoliko godina naš proračun iznosi oko devet milijuna KM, te da smo u 2013. prema Federalnom zavodu za programiranje razvoja deveti po razvijenosti u Federaciji BiH. Prema provedenom popisu stanovništva, općina Široki Brijeg ima 29.809 stanovnika, a svih ovih godina raspodjela javnih prihoda vršena je prema procjeni od oko 27.000 stanovnika, izjavio je u intervju Oslobođenju (grado)načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević..

Kraljević se nada kako će dobivanjem statusa grada dugoročno biti olakšan pristup Širokog Brijega EU fondovima, a i da će Široki Brijeg sa statusom grada biti privlačniji i za strane investitore. Napominje kako dobivanje statusa grada neće donijeti nekakve veće troškove, s obzirom na to da neće biti novih zapošljavanja iz , a i broj vijećnika će ostati isti.

- Jedan od potencijala daljnjeg razvoja našeg grada je svakako uspostava industrijske zone Trn, što je ujedno poziv gospodarstvenicima i investitorima da uz osiguranu infrastrukturu, kao i povoljni geografski položaj i dobru prometnu povezanost, dođu u Široki Brijeg. Sa zadovoljstvom ističem tvrtku Feal, koja je prvi investitor u našoj novoj gospodarskoj zoni. Mi u lokalnoj upravi stvaramo pretpostavke za razvoj gospodarstva, što se vidi i po razvijenom gospodarstvu u našoj općini. Potičemo proizvodno poduzetništvo na način da su obveznici koji se bave proizvodnim djelatnostima oslobođeni plaćanja komunalne naknade u prvoj godini rada. Pojednostavili smo proceduru ishođenja građevinskih dozvola, uz velike pogodnosti kod plaćanja komunalnih doprinosa, kaže Kraljević.

Val iseljavanja ponovo pogađa većinu i bosanskih i hercegovačkih mjesta. Nakon ulaska Hrvatske u EU, bh. Hrvatima je postalo lako otići iz zemlje.No, Kraljević kaže kako iz općine Široki Brijeg nema podataka o nekom većem broju odlazaka stanovništva.

-Iako, želim istaknuti, da nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju mladima se pružila mogućnost zapošljavanja u zemljama EU, a s obzirom na to da danas mladi većinom poznaju jedan ili dva svjetska jezika, to umnogome olakšava eventualno zapošljavanje. Ja to ne smatram problemom, naprotiv smatram to našom prednošću. Jer današnja razvijenost Širokog Brijega i poduzetnost naših gospodarstvenika velikim dijelom je "uvezena" baš iz zapadnoeuropskih zemalja. Također, moram istaknuti da je danas u Širokom Brijegu više od 6.300 uposlenih, što je u povijesti Širokog Brijega najveća uposlenost, kazao je (grado)načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević u intervju sarajevskom Oslobođenju.

Široki Brijeg je poznat i po svojim festivalima, poput West Hercegovina Festa i Mediteran film festivala. Gradonačelnik Kraljević kaže kako je Široki Brijeg gospodarsko, športsko i kulturno središte ne samo Zapadnohercegovačke županije nego i puno šire.

- Brojni su nastupi kulturno-umjetničkih društava, imamo ih 16, u zemlji i inozemstvu, a predstavljanja knjiga, izložbe i koncerti su širokobriješka svakodnevnica. Večeri folklora, Svibanjska sjećanja, Ulične utrke, Večer kulturne baštine, Božićni koncert, samo su neke od manifestacija koje se održavaju u sklopu cjelogodišnje manifestacije Briješka zvona. Krajem prošlog mjeseca održan je tradicionalni i van granica zemlje poznati 12. festival amaterskog stvaralaštva West Hercegovina Fest, a krajem tekućeg mjeseca održava se tradicionalni međunarodni 15. Mediteran film festival. Svakako su nabrojani događaji veoma važni u turističkoj ponudi Širokog Brijega, ističe Kraljević.