Franjevački muzej Široki Brijeg obilježava Međunarodni dan i Europsku noć muzeja

Noć muzeja

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg obilježit će Međunarodni dan i Europsku noć muzeja 2021. izložbom "Virtualizacija kao metoda zaštite kulturne baštine: od fragmenta k cjelini - od starog k novom".

Izložba će biti otvorena 18. svibnja u 18 sati i ostat će otvorena do 16. lipnja 2021. godine.

Organizatori ističu kako ovom digitalnom izlagačkom praksom imaju namjeru predstaviti jedan mali dio lokalne prošlosti te na taj način ujediniti udaljene vremenske silnice, spojiti različite tehnologije ljudskoga stvaralaštva, prožeti drugačije načina življenja, ali i ujediniti ih u jednom prostoru.

"Djelatnici Franjevačkog muzeja i galerije ove su godine suvremenim informacijskim tehnologijama odabrali prikazati izuzetno važne fragmente povijesnog naslijeđa, kulture i umjetnosti - stećke - i tako educirati publiku o lokalnoj baštini kojoj je nužna zaštita. Dakle, virtualnom izložbom moći će se analizirati i upoznati stećci s područja Hercegovine i primorja koji su kategorizirani kao nacionalni spomenici, ali i spomenici svjetske baštine", kazala je o izložbi kustosica projekta Danijela Ucović.

Pojasnila je kako su fotografije stećaka preko fotogrametrijskih programa Meshroom i Reality capture pretvorene u trodimenzionalne oblike koji su uz pomoć Arloopa app virtualno postavljeni u galeriji.

Devet stećaka, i to s lokaliteta Pišković, Slavić, Dilić, Ričina, Mokro, Rostovo, Pod Sekulanom, Koposici, Ocevlje i Maculje, oživjet će u širokobriješkoj Franjevačkoj galeriji kao edukativni sadržaj koji ima za namjeru potaknuti na razmišljanje, informirati i zabaviti posjetitelje.

Ucović ističe kako su brojni razlozi zbog kojih su stećke stavili u fokus tog značajnog međunarodnoga kulturnog događaja.

"Stećci se smatraju srednjovjekovnim kamenim nadgrobnim spomenicima koji se pojavljuju u razdoblju između 12. i 16. stoljeća na teritoriju srednjovjekovne bosanske države i na njezinim pograničnim dijelovima pa ih danas najviše ima na teritoriju Bosne i Hercegovine te nešto manje na teritoriju Hrvatske, Srbije i Crne Gore", kazala je Ucović.

Podsjetila je pritom kako na području BiH postoji oko 70.000 stećaka, a pretpostavlja se da ih je bilo puno više.

Inače, Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg priopćili su kako već peti put sudjeluju na manifestaciji Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja, s temom Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje, u organizaciji Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM-a).