ŠIROKI BRIJEG Darovita djeca razvijat će svoj potencijal kroz Centar izvrsnosti

dijete škola učenici
Pexels

Uz potporu Splitsko-dalmatinske županije i sredstava iz hrvatskog proračuna u Županiji Zapadnohercegovačkoj sa sjedištem u Širokom Brijegu uspostavit će se Centar izvrsnosti za nadarenu djecu, o čemu su u Širokom Brijegu danas razgovarali predstavnici triju županija iz dviju država, prenosi Hina.

Kako su izvijestili iz Županije zapadnohercegovačke (ŽZH), tamošnji premijer Predrag Čović susreo sa županom Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ) Nikolom Dobroslavićem i ravnateljem Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) - RERA Jozom Saračem.

Razgovarali su o uspostavi Centra izvrsnosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj za nadarenu djecu, koji se financira sredstvima iz hrvatskog proračuna preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Cilj Centra izvrsnosti 

Taj projekt zajedno realiziraju Zavod za odgoj i obrazovanje ŽZH-a, a partneri su Centar izvrsnosti SDŽ-a, gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg, Druga osnovna škola Široki Brijeg i Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude. 

Kako su objasnili iz Zavoda za odgoj i obrazovanje Županije zapadnohercegovačke, cilj tog Centra izvrsnosti je razviti potencijal darovite djece kroz dublje razumijevanje predmeta i poticanje razvoja kritičkog mišljenja. 

Centri izvrsnosti su specijalizirane institucije ili programi koji pružaju dodatnu edukaciju i potporu nadarenim i visokomotiviranim učenicima u određenim područjima kao što su znanost, matematika, jezici, umjetnost ili sport. 

Razgovor i o drugim suradnjama

Niz godina iz Županije zapadnohercegovačke nadarena djeca sudjeluju u radu Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Trenutačno ih je 32 uključeno u program. 

Prema priopćenju Županije zapadnohercegovačke, dužnosnici triju županija iz Hrvatske i BiH razgovarali su i o suradnji vezanoj uz bolju prometnu povezanost, sufinanciranje programa prekogranične suradnje te prenošenje iskustava pri apliciranju za sredstva iz EU fondova.