Sindikat učitelja u HNŽ ogorčen skraćivanjem proljetnog raspusta

škola, prebivalište, škola, okršaj, prijevoz, prijevoz učenika, proljetni raspust , raspuštanje , Slavko Lauš
''Mi smo ogorčeni zbog toga. To se nije trebalo dogoditi, jer nema smisla oduzimati djeci njihova prava na njihov odmor. Prijedlog je da se to nadoknadi na kraju školske godine jer tada mi imamo školske izlete i tada bismo to mogli iskoristiti i nadoknaditi'', kazao je Lauš.

Po njegovim riječima, Aktiv ravnatelja osnovnih škola donio je odluku da se skrate proljetni praznici i sada je na županijskom ministru prosvjete, znanosti, kulture i sporta Rašidu Hadžoviću da donese odluku hoće li se skratiti praznici.

Ministar Hadžović je kazao u izjavi za Fenu kako će sutra održati sastanak s ravnateljima osnovnih škola i s predstavnicima Sindikata te da će nakon toga donijeti odluku. Ministar drži kako je odluka, odnosno prijedlog Aktiva ravnatelja da se skrate proljetni praznici, realna jer bi bilo teško produžiti školsku godinu.

Naime, nastava se nadoknađuje zbog odgode početka školske godine u rujnu. Tada je donesena odluka da se nastava odgađa zbog, kako su naveli, vrućina.

''Sindikat je uputio dopis ministru prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašidu Hadžoviću, Zavodu za školstvo, Udruzi ravnatelja i Udruzi roditelja "Naša djeca" u kojem smo dali prijedlog da se proljetni, odnosno uskrsni praznici, ne diraju i da se nadoknada radi na kraju školske godine. Imamo podršku od direktora Zavoda za školstvo koji se slaže s našim prijedlogom, no ravnatelji osnovnih škola se s time nisu složili i oni su uputili ministru obrazovanja dopis da se odmah poslije Uskrsa nastave s radom, iako kalendar rada nije mijenjan'', pojasnio je Lauš.

''Ti su praznici dječji, a ne naši'', poručio je Lauš, napomenuvši kako je prijedlog ravnatelja da praznici traju od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka (od 13. do 17. travnja).

''Ne znam kome je u interesu da proljetne praznike oduzmu djeci'', kazao je Lauš.

Predsjednik Aktiva ravnatelja osnovnih škola Stipe Vrljić kazao je kako je jedina mogućnost za nadoknadu, da bi na vrijeme završila nastava, ovaj dio vezan za proljetni raspust.

''Nastava bi trebala završiti 14. lipnja po kalendaru. Produživanje nastavne godine može uraditi resorno ministarstvo, ali se bojim se kako bi nas nadoknada od 4 dana opet dovela u vrijeme kada su velike vrućine '', pojasnio je Vrljić.

FENA