SINDIKAT LIJEČNIKA HBŽ-a Nemamo zaštitnih odjela, medicinsko osoblje bit će prvo zaraženo

SINDIKAT LIJEČNIKA HBŽ-a Nemamo zaštitnih odjela, medicinsko osoblje bit će prvo zaraženo
Foto: Reuters/Pixsell

Sindikat liječnika Hercegbosanske županije upozorio je kako županijske vlasti nisu usmjerile značajnija novčana sredstva u svrhu pripreme za moguću epidemiju koronavirusa te da je zdravstveni sustav te županije nedovoljno spreman za pojavu virusa.

U priopćenju Sindikata navodi se da zdravstvene ustanove u HBŽ-u na primarnoj i sekundarnoj razini ne raspolažu gotovo nikakvom zaštitnom opremom za liječnike i sestre.

"U cijeloj županiji na raspolaganju imamo samo 20-ak zaštitnih odjela po propisanom standardu EN14126. Uopće nema adekvatnih zaštitnih maski , svega dvadesetak zaštitnih naočala. U ovakvim uvjetima s obzirom na neadekvatnu i nedostatnu zaštitnu opremu liječnici i medicinske sestre/tehničari bit će prvi zaraženi", upozoravaju iz Sindikata liječnika HBŽ-a.

Prema informacijama kojima raspolaže Sindikat, dodaje se, županijska vlada i resorna ministarstva do danas nisu prema zdravstvenom sustavu usmjerila nikakva značajnija novčana sredstva u svrhu pripreme zdravstvenih ustanova za epidemiju.

"U situaciji kad cijeli svijet usmjerava resurse za borbu protiv epidemije, mjerodavni u HBŽ-u uzdaju se u strategiju da će nas ovo sve, ipak, zaobići. Stoga, kao strukovna organizacija liječnika u HBŽ-u, apeliramo na mjerodavne da se uozbilje i da u što kraćem roku riješe ovaj problem. Nadamo se da nije prekasno", stoji na kraju priopćenja za javnost Sindikata liječnika HBŽ-a.