Sindikat EP HZHB reagirao na odluke ferka

Dalekovod
"Današnjom sjednicom FERK-a 'predsjedavao' je izabran protivno odredbama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH i Zakona o električnoj energiji FBiH Zdenko Šimunović, čovjek koji bi trebao predstavljati Hrvate u ovoj komisiji. 

Njemu je mandat člana Komisije već odavno istekao, no to ga nije spriječilo da na prošloj sjednici glasuje sam za sebe te uz glas Đulizare Hadžimustafić i glas protiv od Riste Mandrape, postane 'predsjedateljem' Komisije sljedećih godinu dana, ne čekajući završetak procedure izbora člana Komisije iz reda hrvatskoga naroda, koju provode nadležna tijela vlasti u FBiH", navodi sindikat.

Sindikat uposlenika nije bio zadovoljan radom i odlukama FERK-a ni kod prošloga tarifnog postupka kada, jer uz ostalo "nisu priznati troškovi nastali potpisivanjem kolektivnog Ugovora za elektroprivrednu djelatnost u FBiH". 

"I tada je Šimunović prednjačio u djelovanju protiv ovoga poduzeća i njegovih radnika jednako kao što je i sada požurio da na prvoj sjednici kojom nelegalno predsjedava uvrsti u dnevni red točku i donese već pripremljenu odluku o pokretanju navedenog tarifnog postupka", ističu u sindikatu. 

U priopćenju se navodi kako je zbog teškog ekonomskog stanja i aktualne krize Sindikat od ranije prihvatio mjere štednje kako ne bi došli u situaciju da se eventualno pokreće novi tarifni postupak, odnosno povećava cijena struje građanstvu koje se ionako nalazi u teškom stanju.  

"No, ovakve tendenciozne, osobnim razlozima motivirane i osvetničke odluke (ponovno preglasavanjem) bi u konačnici mogle dovesti do novoga i to selektivnog i neprincipijelnoga povećanja cijena električne energije. 

Neovisni sindikat uposlenika Elektroprivrede HZ HB Mostar o ovome će događaju i donesenoj odluci odmah izvijestiti međunarodnu sindikalnu organizaciju, čiji smo punopravni članovi", navodi se u priopćenju.

(Fena)