FOTO  Šef delegacije EU u BiH zavolio Hercegovinu

Johann Sattler u Trebinju
Hercegovina.info

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler poznat je kao veliki ljubitelj prirode. Nedavno je uživao na Bjelašnici i Magliću, a ovaj vikend odlučio je obići jug naše zemlje.

Fotoreporter portala Hercegovina.info zabilježio je njegovu posjetu Trebinju gdje je obišao razne znamenitosti, potom je upriličeno kratko druženje medija iz BiH u okviru inicijative 'Odmori u BiH' sa Sattlerom u jednom od trebinjskih caffe restorana.

Potom su svi zajedno otišli na plovidbu rijekom Trebišnjicom, a Sattler se okušao i u veslanju. Na upit našeg fotoreportera, da izabere dvije lokacije u BiH koje bi predložio prijateljima iz inozemstva da obavezno posjete, Sattler je kazao kako se teško odlučiti. 

"Zar samo dvije. Ova zemlja je prelijepa da bih izdvojio samo dvije lokacije, ali evo kad ste me pitali reći ću vam da je jedna - obavezna posjeta Magliću. Veliki sam zaljubljenik u planinarenje, zato bih izdvojio Maglić. Tu je onda i ostatak zemlje, jer svaki kraj ima svoje posebnosti", kazao je Sattler.

Maglić je dinarska planina u Bosni i Hercegovini, na državnoj granici s Crnom Gorom s najvišim vrhom u Bosni i Hercegovini od 2386 metara. Planina se nalazi oko 20 km jugozapadno od Foče uz granicu Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Sattler je nedavno uživao u ljepotama Maglića i Bjelašnice, dok je tijekom nedjelje boravio u Hutovom blatu. Upravo kako je i rekao šef delegacije EU u BiH, ova zemlja ima dosta prirodnih ljepota, te zbog toga inicijativa 'Odmori u BiH' pokušava kroz medije promovirati različite krajeve BiH. Do sada su za predstavnike medija organizirali posjete Tuzli, Srebreniku, Gradačcu, Travniku, Jajcu, Tjentištu, Bileći i Trebinju.

U narednom periodu slijedi još putovanja kako bi se široj publici približile destinacije u BiH, te tako promovirao turistički potencijal ove zemlje među njenim stanovništvom.