Sastali se vjerski lideri Hercegovine, pohvalili ih stranci

Sastali se vjerski lideri Hercegovine, pohvalili ih stranci

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE u Bosni i Hercegovini pozdravili su sastanak vjerskih lidera Hercegovine – biskupa mostarsko-duvanjskog Petra Palića, muftije mostarskog Salema ef. Dedovića i vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija.

Veleposlanstvo SAD i Misija OSCE u BiH prepoznaju ulogu vjerskih zajednica u promociji mira, pomirenja i međusobnog razumijevanja. Međureligijski dijalog u Hercegovini će umnogome koristiti Gradu Mostaru i cijeloj zemlji. "Nadamo se da će današnji sastanak biti uvod u još mnoge plodotvorne razgovore između mostarskih vjerskih poglavara. 

Ovakvi zajednički sastanci snažan su signal sljedbenicima ovih religija da vrijedi raditi na miru i pomirenju. Sjedinjene Države i Misija OSCE u BiH čvrsto vjeruju da je baš ovo poruka potrebna građanima Mostara i cijele Bosne i Hercegovine. 

Hercegovački vjerski poglavari zaslužuju pohvale za pokazanu hrabrost, dijalog i vodeće napore na pomirenju. Apeliramo na političke lidere u Mostaru i širom BiH da češće sa vjerskim liderima rade na rješavanju pitanja koja predstavljaju problem za vjerske zajednice i vjernike koje one predstavljaju", navedeno je u priopćenju veleposlanstva SAD u BiH i Misije OSCE.