SANUS MOTUS MOSTAR Trčanje i više od toga

Sanus Motus Mostar
Sanus Motus Mostar

Udruga Sanus Motus osnovana je u prosincu 2017. godine, a bavi se primarno rekreativnim trčanjem. Prilikom osnivanja Udruge jedini cilj i motiv bio je unaprijediti sve segmente rekreativnog trčanja u Mostaru i Hercegovini.

Početkom 2018.g. krenuli s okupljanjem trenerskog tima trenera i nacrtom programa treninga. Pri sastavljanju programa savjetovali smo se mnoge iskusne, rekreativne i profesionalne trkače, trenera atletike i kineziologe.
Program smo sastavili optimalno za rekreativca koji kreće s nule, a da za pola godine može istrčati svoj prvi polumaraton bez problema. Ono što je bio povod za osnivanje jeste potreba koja se pojavila u Mostaru, a to je udruga oko koje bi se rekreativna trkačka zajednica mogla grupirati i ostvarivati svoje ciljeve.

Tim i članovi udruge

Trenutačno u udruzi sudjeluje 70 članova u školi trčanja i 15 članova u Sanus Motus Kids programu, a imamo 3 trenera grupnih fitness treninga, 6 trenera u školi trčanja i 4 trenera Sanus Motus Kids programu, 3 stručna savjetnika u savjetovalištu te voditelja marketinga odjela (Tanja Šilić). Ponosni smo na činjenicu da smo dosegli brojku od 100 finišera polumaratona kroz našu školu, a još više smo ponosni na činjenicu što je većina naših polaznika stekla naviku redovnog trčanja. Trenerski tim u školi trčanja čine: Irma Kristić, Jamina Kavazović, Zoran Bilić, Adi Čučak, Ivan Dominkovič i Vladimir Pokrajčić. Trenerski tim u Kids programu čine: Vladimir Pokrajčić, Irma Kristić, Jamina Kavazović i Zoran Bilić. Trenerski tim za individualne i grupne trening programe fizičke kondicije čine: Jamina Kavazović, Mirela Babić Čučak, Zoran Bilić i Vladimir Pokrajčić.

Koncept trening programa

Mi imamo polugodišnje cikluse i tako se pripremamo za polumaraton. Svim kandidatima ukazujemo kako nije najbitnja stvar istrčati polumaraton, jer naš cilj nije da ih odvedemo na jedan polumaraton i da tu bude kraj priče. Cilj je da se ljudi tri puta tjedno rekreiraju kroz trčanje. Treninzi su koncipirani tako da imamo jedan konstruktivan i postupno progresivan program koji traje od 3 do 6 mjeseci, ovisno kad nam ciklus počinje i za koju utrku se spremamo. Treninzi obično traju sat vremena, a kako vrijeme odmiče povećava se vrijeme do sat i pol u nekih 15-ak dana prije utrke. Novost za ovu sezonu škole trčanja jeste da ćemo imati posebno prilagođen program za trkače koji žele pomjeriti svoje granice i ciljaju na neki određen rezultat, a taj dio programa će biti sastavljen u dogovoru s trenerom atletike, Vladimirom Pokrajčićem (inače vrhunski atletičar u mlađim kategorijama, bivši prvak RH u više uzrasnih kategorija na srednjeprugaškim distancama). Treninzi za djecu u Kids programu traju obično sat vremena, a voditelj ovog programa je isto trener atletike Vladimir Pokrajčić. Uz Vladimira, u Kids programu sudjeluju treneri Irma Kristić, Jamina Kavazović i Zoran Bilić. Ono što je novost za Kids program jeste da od ove godine djeca imaju priliku
sudjelovati na raznim atletskim mitinzima, a uskoro će moći nastupati i na mitinzima i državnim prvenstvima koje organiziraju Atletski Savez BiH i Atletski Savez FBiH.

Benefiti trčanja na ljudski organizam i zdravlje

Trčanje ima niz prednosti u odnosu na druge sportove. Brojni su dokazani pozitivni učinci, a najvažniji su na kardiovaskularni sustav, respiratorni sustav i mentlno zdravlje. Od naših kandidata imamo jako pozitivan feedback. Napredak je vidljiv jako brzo, već nakon nekoliko tjedana i to ne samo na području fizičkog zdravlja, nego i mentalnog zdravlja.

Zahtjevnost trčanja kao tjelesne aktivnosti i rekreativnog sporta

Samo trčanje ne zahtijeva neku prethodnu spremu niti znanje, znači možete biti potpuno netalentirani za sport, da niste godinama ništa trenirali, ili da ste pretili ili niste u formi i kroz mjesec dana trčanja vi možete vidjeti veliki pomak u fizičkom i mentalnom statusu. Oni polaznici koji se zadrže tri mjeseca, većinom nastave redovito trenirati i trčanje postane dio njihovog života. Istraživanja ukazuju kako je potrebno osam tjedana da se stvori navika, a kasnije to postaje jedna pozitivna ovisnost. Danas diljem BiH i regije imamo otvorene cestovne utrke od 5 km, pa sve do maratona, što daje jednu svrhovitost treninzima i trudu koji uložite. Utrke dođu kao nagrada i prilika za druženje i upoznavanje drugih sredina i trkačkih zajednica.  Neki naši članovi sudjeluju i na ultra maratonima, odnosno ultra trail utrkama. Tako smo 2018. godine nagrađeni od Sportskog saveza Grada Mostara, naša članica Jasmina Kavazović koja je 2019. godine sudjelovala na Svjetskom prvenstvu u ultra trailu je dobila posebno priznanje od Sportskog saveza za doprinos sportu u 2018. godini. Jamina je obranila titulu državne prvakinje u trail trčanju i u 2020.g.

Ostali programi i projekti udruge

Udruga je s vremenom rasla, kako kroz dolazak novih članova, tako i kroz razvoj novih ideja koje su oni donijeli s sobom. S vremenom se uz prethodno navedene, razvilo i nekoliko novih programa i projekata;

  • Humanitarni program udruge koji je primarno bio u organizaciji naših aktivnih članica Tanje Šilić i Irme Kristić koje su kordinirale razne aktivnosti i humanitarneakcije, a od kojih bih u prošloj godini posebno izdvojio humanitarni kalendar koji je prodan na našoj konferenciji u tiražu od 100 primjeraka, a sav prihod smo donirali Udruzi za Down sindrom Mostar.
  •  
  • - Sanus Motus savjetovalište gdje rekreativni i profesionalni sportaši mogu dobiti savjet psihijatra (dr Bojan Bender), psihologa (Maja Žuljević), nutricionistkinje (Nevena Ćorić) i kineziologa (Vladimir Pokrajčić). S ovim su sportaši na jednom mjestgu dobili mogućnost suradnje s vrhunskim timom stručnjaka.
  •  
  • - Sanus Motus Research Centar čini tim u sastavu: Jamina Kavazović, Nevena Ćorić, Maja Žuljević, Vedran Markotić i Vladimir Pokrajčić. Cilj ovog programa jeste istraživanje sviha aspekata trčanja, izrada i objava studija te stručne i znanstvene literature na teme trčanja. Program je već izrodio rad koji je objavljen u časopisu Psychiatria Danubina, na temu pozitivnih učinaka trčanja na mentalno zdravlje.
  •  
  • Pored toga, dobili smo pismo podrške i priliku za suradnju s Institutom za kineziološka istraživanja, Znanstveno istraživačkog centra Koper (ZRS) na čijem čelu je bivši atletičar i olimpijac prof.dr. Boštjan Šimunič. Uskoro očekujemo nova pisma potpore i ugovore o suradnji što će nam omogućiti rad na međunarodnim projektima i kvalitetnu trajnu edukaciju članova našeg tima.
  •  
  • - Nagradni program na mostarskom polumaratonu: najbrža Mostarka i najbrži Mostarac gdje od prvog mostarskog polumaratona osiguravamo vrijedne nagrade i dodjeljujemo priznanja najbržim Mostarki i Mostarcu te tako odajemo priznanje našoj lokalnoj trkačkoj zajednici.
    - Sanus Motus Vita projekt organiziraju Jasmina Kavazović, Nevena Ćorić, Tanja Šilić i Adi Čučak. Projekt je koncipiran na 12-tjednom programu kroz koji oni koji se prijave imaju mogućnost rada s nutricionistkinjom i dva vrhunska trenera. U ponusi su nutricionističko savjetovanje, 2 treninga u dvorani s Jaminom i dva treninga na otvorenom s Adijem. Program je otvoren za sve punoljetne osobe koje žele promijeniti životne navike i unaprijediti svoje zdravlje. Ono što izdvja Sanus Motus Vita od sličnih programa jeste dostupnost još cijelog tima stručnjaka kojeg čine
    liječnik, kineziolog, psiholog, psihijatar i trener atletike te činjenica da samo sudjelovanje u programu ne završava nakon isteka 12 tjedana, već kandidati dalje mogu nastaviti put svoje promjene kroz razne programe te i aktivno sudjelovati u programima i projektima udruge.
  •  
  • Suradnja s umjetnicima: kroz razne projekte od osnivanja udruge smo surađivali s galerijom Claire Noel i našom rekreativnom trkačicom i umjetnicom Vedranom Božić, a nedavno smo ostvarili suradnju s timom Mostar Street Art Festivala koji su oslikali mural pored našeg centra. Himnu udruge s naslovom „Milje brojim“ uradio je mostarski tekstopisac, autor i izvođač Slaven Žilič sa svojim timom. Video spot za himnu uradila je ekipa FCT na čelu s našim prijateljem Renatom Kristićem. Suradnju s umjetnicima, bez sumnje nastavljamo i u godinama koje dolaze.
  •  
  • - Socijalni program: zajednička druženja, zajednički odlasci na cestovne i trail utrke, aktivnosti na otvorenom, planinarenje, rafting, kanuing, pješačenje, biciklizam i još mnogo drugih u organizaciji naših članova samo su neke od socijalnih aktivnosti koje dodatno obogaćuju vrijeme koje provodimo zajedno.
  •  
  • U ovoj specifičnoj i zahtjevnoj godini uspjeli smo renovirati i opremiti naše prostorije, sad već popularni Sanus Motus Centar koji se nalazi na adresi Franjevačka 20. Centar prostorno čini 150 m2 rasporešenih na tri kata. U prizemlju se nalazi moderno opremljeno savjetovalište i ured udruge, kuhinja opremljena za rad nutricioniste i skladište, na prvom katu nalazi se
    trening dvorana i dva toaleta, a na drugom katu trening dvorana i svlačionica.
  •  
  • U našem centru smo pod jednim krovom ujedinili sve naše programe i projekte, a svi nas možete posjetiti i priključiti se. Kontakt možete ostvariti putem Facebook stranice Škola trčanja Sanus Motus Mostar, e maila adrese [email protected] ili preko kontakt formulara na našoj web stranici www.sanus-motus.com. Udruga do kraja ove godine, te u slijedećoj planira niz novih projekata i aktivnosti te su dobrodošli svi koji žele sudjelovati. Iako smo primarno udruga koja razvija rekreativno trčanje u Hercegovini, izrasli smo u mnogo više od toga. S ponosom mogu konstatirati kako smo izrasli u vrhunski kolektiv kojeg činje entuzijasti, aktivni i zdravi te stručni pojedinci. Pružili smo primjer kako se kroz malo uloženog truda i vremena može ostvariti puno pozitivnih ideja i promjena. Trčanje je postalo sastavni dio našeg života, a zasigurno je donijelo mnoge pozitivne promjene. Donijelo nam je nove poglede na život, nova poznanstva, prijateljstva, iskustva, sposobnosti za koje nismo ni znali da ih imamo,...
  •  
  • Učinite i vi više za svoje zdravlje, obujte patike i izađite trčati. Ako želite učiniti još jedan korak dalje, onda se pridružite Sanus Motus timu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.