Regulatorna agencija gasi Hercegovačku TV

Iz Regulatorne agencije (RAK) je za portal Bitno.ba potvrđeno kako su postaje imale rok do 20. lipnja izvršiti uplatu duga prema Agenciji i da je većina postaja svoju obvezu ispunila u zadanom roku. No, među njima nije Hercegovačka televizija.

- Jedan broj stanica, među kojima je i Hercegovačka RTV Mostar, nisu izvršile obveze i one su predmet procedure izvršenja rješenja koja podrazumijeva sljedeće: monitoring tim Agencije obavlja aktivnosti na terenu u cilju utvrđivanja onih stanica koje nisu izvršile obvezu da uplate zaostala dugovanja niti su suspendirale emitiranje programa na razdoblje od 90 dana, rekla je za portal Bitno Amela Odobašić, voditeljica odjela za odnose s javnošću RAK-a.

Potvrdila je kako će, nakon podnošenja izvještaja, Agencija prinudno ugasiti signal Hercegovačkoj televiziji.

Iako RAK kaže kako je Hercegovačka televizija trebala prekinuti ''emitiranje programa'', na toj televiziji programa već odavno nema. Mjesecima je jedini program koji se prikazuje vapaj uposlenih da na njih netko skrene pozornost i prekine agoniju kanala koji se, kao kanal na hrvatskom jeziku, često nazivao ključnim pitanjem Hrvata.

Djelatnici Hercegovačke radio i televizije iz Mostara odbili su ugasiti signal ove medijske kuće ističući da signal trebaju ugasiti ''medijski grobari'' kako nazivaju političke čelnike.

Kako su naveli u priopćenju "djelatnici HRT-a ne žele preuzeti odgovornost za gašenje jedine javne televizije na hrvatskom jeziku jer bi to bilo ravno samoubojstvu".

U priopćenju javno prozivaju Dragana Čovića, Božu Ljubića te Zvonka Jurišića i tvrde kako su bili njihovi aduti u predizbornim obećanjima.

Pozvali su Nadzorni odbor HRT-a te nositelje osnivačkih prava ove medijske kuće grada Mostara i Županije Zapadnohercegovačke kao i predstavnike vodećih hrvatskih političkih stranaka, HDZ 1990, HDZ BiH, HSP BiH Božu Ljubića, Dragana Čovića i Zvonka Jurišića da preuzmu odgovornost za eutaniziranje HRT Mostara.

- Posebno nas pogađa sadašnja šutnja predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji se kao gradski vijećnik gorljivo zalagao za rješenje statusa HRT-a Mostar, navodi se u priopćenju.

Djelatnici Hercegovačke radiotelevizije iz Mostara duže od godinu dana su u štrajku a nisu im isplaćene desetine plaća te doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Zbog neplaćanja pristojbe za korištenje frekvencije, RAK je ukinuo dozvolu HRT Mostaru i naložio gašenje njegova signala.

Na njihov apel mjesecima nitko ne odgovara. Jedini spomet kanala na hrvatskom jeziku dolazi iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, i njihova Odjela za medije, od kud dolaze informacije kako se radi na stvaranju hrvatskog televizijskog kanala. (bitno.ba)