FOTO  REALIZACIJA ODLIČNE IDEJE Mladi iz Čitluka realiziraju biciklističke staze kroz cijelu općinu, prolaze kroz šume, vinograde i polja

HPD Brotnjo Biciklističke staze
Privatni album

Nakon realizacije otvaranja planinarske staze do Gradine, članovi novoosnovanog HPD Brotnjo otišli su korak dalje. Naime, oni nastavljaju sa svojim novim projektima. Tako trenutno realiziraju projekt biciklističkih staza kroz cijelu općinu Čitluk. On je podijeljen u tri faze i tri staze, a prva faza označavanja rute "Broć" (staza Kraljice Mira) je pri samom kraju i biciklisti će uskoro na vožnje istom.

"Članovi HPD Brotnjo kao jedno od svojih projektnih aktivnosti imaju i realizaciju biciklističke rute kroz općinu Čitluk, odnosno kroz Brotnjo. Unutar tih biciklističkih ruta, prva staza se odnosi na stazu 'Kraljice Mira'. Ona prolazi kroz pet sela; Međugorje, Bijakoviće, Miletinu, Vionicu i Šurmance. Ona je cirkularnog oblika, odnosno kružnog. Na toj stazi postoje neke znamenitosti koje ljudima preporučujemo da posjete. Staza je dužine 17 kilometara i jako je lagana. Nije kondicijski ni tehnički zahtjevna. Trenutno postavljamo putokaze, znakove i označavamo stazu. Također ćemo postaviti info table na kojima će biti podaci o našoj općini, stazi i mjestima koja bi bila dobro posjetiti", kaže za Hercegovina.info predsjednik HPD Brotnjo Martin Ivanković.

HPD Brotnjo Biciklističke staze

I sami nisu znali kakve ljepote se nalaze u njihovom okruženju.

"Cilj ovog projekta je podizanje svijesti o tjelesnoj aktivnosti, promoviranje sporta za rekreativce, širu masu i svakodnevne korisnike biciklizma. Također cilj nam je promocija našeg kraja u turističke svrhe, ali i da naši mještani upoznaju bolje mjesta u kojima žive. Susrećemo se s primjerima gdje mještani ne poznaju sve ono što ih okružuje. I mi smo prilikom označavanja staze prošli pored nekih prirodnih i kulturnih ljepota, a za koje iskreno nismo ni znali da postoje. Staza prolazi po već implementiranim putevima, iskoristili smo postojeću infrastrukturu. Trudili smo se što više zaobići glavnu prometnicu i ići poljskim putevima. Naravno, to na nekim mjestima nismo bili u mogućnosti pa smo morali dio preusmjeriti na lokalne ceste, ali smo se trudili da staza ide što više kroz vinograde, šume i polja. Sigurno je da staza ima što za ponuditi", kaže Ivanković.

HPD Brotnjo Biciklističke staze

Za druge dvije faze potrebna su i nova sredstva.

"Nakon realizacije prve faze, planiramo realizirati i druge dvije. Jedna bi se odnosila na Gornje Brotnjo i ona bi prolazila cijelim čitlučkim poljem i sve do Hamzića, te kroz Blatnicu, Ograđenike, Odake, Čaliće itd. Treća faza obuhvatit će Paoču, Gradniće, Blizance, Krehin Gradac. One bi imale karakteristike poput ove prve staze. Sada slijede apliciranja na projekte. Naravno, ukoliko netko želi pomoći za ostvarenje naših ciljeva kako bi ih što prije ostvarili slobodno nam se može obratiti. Također molimo i sve vlasnike parcela kojima staza prolazi za susretljivost, iako smo gledali iskoristiti već postojeće pravce", dodaje.

HPD Brotnjo Biciklističke staze

Uskoro će staza biti i svečano puštena.

"Organizirat ćemo dan otvaranja prve faze gdje ćemo pozvati sve bicikliste i zaljubljenike u biciklizam i one koji će to tek postati da dođu i da nam se pridruže. Tu ćemo ih upoznati sa stazom, zajedno ju proći, kako bi se glas o stazi mogao širiti dalje", kazao je Ivanković.

Kako nam je kazao naš sugovornik, ovo je samo u jedan u nizu projekata koji za ciljeve imaju  još više obogatiti sadržaj ove općine. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.