RAMLJACI UPALILI VESELI STROJ U tijeku berba šljive i pečenje rakije

RAMLJACI UPALILI VESELI STROJ U tijeku berba šljive i pečenje rakije
Ramski-vjesnik

U Rami je rana jesen, odnosno, kraj kolovoza i početak rujna u znaku plavo-ljubičaste boje, boje ramske šljive. Samo zamislite onu plavu boju, pa kada raspučite šljive kako iz nje curi slatki sok…Već je odavno Ramski kraj poznat po izvrsnim šljivama, rakiji…pekmezu…

Nekada je u Rami najzastupljenija bila sorta požegača ili bistrica. Međutim, ona je u zadnje vrijeme oboljela te se vrše nasadi novih sorti koje su otpornije na tu bolest. Naravno, ima onih voćara koji su uspjeli sačuvati svoje stare šljivike od bolesti.  

Općina Prozor-Rama trudi se očuvati tradiciju uzgoja i prerade šljive te daje poticaje za revitalizaciju starih i zasade novih voćnjaka šljive. Tako je samo u zadnjih nekoliko godina zasađeno više od 20 tisuća novih sadnica.

Stariji Ramljaci dobro se sjećaju kako su se nekada uz pomoć šljive prehranjivale obitelji i školovala djeca. Šljiva se prodavala u okolnim područjima Kupreškog, Duvanjskog i Uskopaljskog kraja, a posebno je bila cijenjena ramska šljivovica.

Berba šljive

Ovih dana je u punom jeku berba u ramskim šljivicima. Iako je proljetni mraz uzeo svoj danak, u mnogim područjima Rame šljive su ipak ostale i uspješno su iznijele plod do kraja, zahvaljujući angažiranosti vlasnika voćnjaka koji su vodili računa o svojim stablima.

Neovisno o količini uroda, postoji potražnja za ramskom šljivom.  Ove godine otkupna cijena za kilogram ubranih šljiva je 0,50 do 0,60 KM. Ima kupaca koji stižu iz drugih krajeva.

Brendiranje rakije

Međutim, ramski domaćini najviše vole šljive pretvoriti u rakiju te tako bolje zaraditi. Cijena po litri ramske rakije nije ispod 12 KM i penje se  sve do 20 KM. Teško je zamisliti neku feštu bez ramske rakije. Iako još uvijek nije službeno brendirana ipak se sve više traži kao poseban domaći napitak izrazito cijenjen u BiH, Hrvatskoj, ali i sve više u drugim europskim državama. Svoje mjesto ima u brojnim ugostiteljskim objektima.

Općina Prozor-Rama promovira ramsku šljivu i rakiju kroz sajam Dani šljive, na kojemu se godinama izlažu šljive, rakije, sirevi ali i drugi lokalni poljoprivredni proizvodi.

Ove godine sajam će izostati zbog epidemije koronavirusa, no, bit će organiziran prigodni online sajam. Tako će i ramska šljiva dati svoj doprinos epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa.

Pored svega ovoga, ramskoj šljivi i šljivovici je zasigurno potrebna jedinstvena proizvodnja. Posebice kada je riječ o pečenju, odnosno, destilaciji rakije. Potrebno je imati jedinstvenu recepturu i jedinstven tehnološki proces koji će dovesti do rakije koja je uvijek ista i time spremna za pravi nastup na tržištu.

Vrijeme je da se  proizvođači udruže i na taj način stvorie tehnološki i količinski brend koji tržište već odavno cijeni.