RADIOBOJ Ivančević i Petrović o tome tko je izgradio, a tko raselio Ramu

Radioboj
Radio Rama

Neposredno pred lokalne izbore koji se održavaju u nedjelju Radio Rama upriličila je sučeljavanje dvojice načelničkih kandidata u toj općini, Devedesetkina Joze Ivančevića, HDZ-ova Ilije Petrovića.

U toj općini koplja se lome oko toga tko živi u Rami i za Ramu, a tko je tu povremeno, tko je iselio Prozor Ramljake, odnosno kada je seoba počela. Sučeljavanje dvojice kandidata pogledajete/poslušajte u nastavku. 

Ivančević: Ja sam Jozo Ivančević, kandidat Općine Prozor Rama. Inače sam završio medicine, a već duže vremena radim i živim ovdje u Općini Prozor-Rama, još od prije rata. Tu sam stalno prisutan, i evo već četvrti put se kandidiram za načelnika Općine Prozor-Rama. Oženjen, situiran, dvoje djece.

Petrović: Dobar dan vama dvojici, dobar dan kompletnoj postavi Radija Rama, dobar dan svim Ramljacima i Ramkinjama ma gdje se nalazili. Ja sam Ilija Petrović, diplomirani sam politolog iz oblasti sigurnosti, dugogodišnji sam vojnik i časnik HVO-a vojske Federacije Oružanih snaga BiH. Kandidat sam HDZ-a BiH za načelnika Općine Prozor Rama. Neću duljiti, neću više govoriti za sada, želim ostaviti što je moguće više vremena za govor o program, o budućnosti Rame. 
 
Obišli ste ili obilazite područje naše Općine, predstavljate svoje programe i planove na ove ili one načine… Opipali ste bilo  naroda, kakvo je ozračje u narodu? Gdje vidite najveću priliku   ili na čemu je temeljite? Imate li dovoljno samopouzdanja? Tko vas je kandidirao, tko stoji iza vas, tko vas podržava i što vam znače te podrške?  

Petrović: Početi ću straga. Tko stoji iza nas? Iza mene stoji HDZ BiH i još tri stranke koje mi daju potporu u kandidaturi. Iza mene stoji cijeli tim, lista HDZ-a, koja je zajedno sa mnom sačinila program razvoja Općine Prozor Rama. Iza mene stoje moji rezultati, kako ovdje u Rami do 1995. godine, a nakon toga na ostalim ratištima i diljem cijele BiH u skladu sa mojom funkcionalnom dužnošću u Oružanim snagama BiH. 

Ivančević: Što se tiče kandidature, rekao sam već, tri mandata sam završio I radio kao načelnik svoje općine. Dobivam podršku od cijelog naroda Općine Prozor Rama. Normalno je da se podrška daje i od općinskog odbora HDZ-a 1990. Srećem ljude na ulicama, govore "načelniče mi smo za tebe". Vidi se da se tu dosta uradilo u proteklih 12 godina. Mislim da je to narod prepoznao i daje mi podršku da se kandidiram za načelnika Općine Prozor-Rama. 

Na čemu temeljite vaše programe? Znamo da se poslije nesretnog rata  uradilo malo ili gotovo ništa. Kasa je bila prazna. Narod se razilazio… Nećemo se vraćati u tu nesretnu prošlost! Idemo naprijed… Kakve su mogućnosti danas i kakvo je stanje na terenu?  

Ivančević: Mislim da je stanje u našoj općini dosta dobro, ja bih rekao zadovoljavajuće, normalno da se može uvijek bolje i više. Vjerujte da nije sve ni na načelniku. Načelnik sa svojim suradnicima, odlukama koje je OV donosilo dosta je projekata implementiralo, a dosta njih je započeto i planira se tek raditi. Ovdje bih rekao samo jednu stvar. Početak izgradnje općine Prozor-Rama počeo je 2009. godine, i prije u borbi dok sam bio u Zastupničkom domu Paralemnta FBiH, gdje smo pokrenuli famozni zakon, osigurali temeljem sredstva i od tada je počeo preokret u Općini Prozor Rama. Svi znaju kako je bilo ranije, i što je se sve dešavalo prije, a što sada. Ne znam da li sada nabrajati sve te projekte, ali jedan od krucijalnih je žila kucavica obnova Ramskog jezera, uspostavljanje i pravljenje Vodovoda.

Započimalo se s tom izgradnjom, ali nikad u cijelosti se to nije uradilo. Odatle se to preslikalo i na grad, riješena je i glavna ulica, oborinske vode, kanalizacijski sustav, pitka voda. Zamijenili smo azbestni cjevovod koji ide prema Rami, uradili rekonstrukciju crpnih stanica, gdje se uložilo preko milijun maraka. Onda smo uradili novu klornu stanicu… Znamo što znači voda, i zato je taj projekt krucijalan. Mnoge projekte smo počeli, a nismo završili, jer nekad nije problem nije novca nego izvođača. Bitna je i ekologija, započeli smo izgradnju reciklažnog dvorišta, sortirnice, ona će biti završena do kraja studenog, a u planu je kompostana. Onda bi na jednom mjestu imali jednu ekološku zonu, gdje bi se recikliralo osam otpadnih materijala. Reciklažno dvorište, upravljanje i kompostana je projekt vrijedan 5 milijuna maraka. Sva ta sredstva su iz općinskog proračuna.

Nitko nam nije dao niti marke, a kada se takvi projekti rade onda se tu uključi i županija i Federacija i država. Nažalost, mi nemamo dobru suradnju, Općina Prozor Rama se uvijek križa, jerk ad tražimo podršku nekom projektu uvijek je komentar “imate vi novaca” i tako to. 

PETROVIĆ: Iskoristiti ću ovu priliku odgovoriti na određene konstatacije i tvrdnje, a vaši slušatelji neka prosude o čemu se radi. Jako je loša i neprimjerena konstatacija kako iza rata nije urađeno ništa. Rat je ostavio strašne posljedice, devastirani smo bili infrastrukturno, gospodarski, pa i demografski, ali se nakon rata do 2008. godine većina kapitalnih projekata na podrušju naše općine napravila.

Prije svega komunikacija prema Tomislavgradu koja nas je otvorila prema svijetu. Napravljen je put prema Orašcu, proširen je put prema Šćitu, proširen je put prema brani, proširen je i dovršen put prema Uzdolu, prema većini naseljenih, urbanih mjesta. Dom kulture je doveden u kakvo-takvo stanje, obnovljene su mnoge škole, napravljena je športska dvorana u gradu, a ne negdje na selu, iako bi i na svakom selu trebala biti jedna onakva dvorana, ili barem slična.

Dakle, nakon toga svi projekti koji su započeti do dan-danas nisu dovršeni. Niti jedan projekat nije dovršen, no sada ne želim govoriti o tome, želim samo demantirati ono što je neistina. Nije 2009. godine započela priča oko obeštećenja, priča oko obeštećenja je započela 1976. kada je donesen prvi zakon.

IVANČEVIĆ: 1976.?
PETROVIĆ: 1976. Gospodine Ivančeviću….

Kompletan radioboj dvojice načelničkih kandidata u Prozor-Rami poslušajte OVDJE