Putovanje kroz Bile- podjele i nazivi

bile mostar, Bile

Drugim riječima Bile obuhvataju sela koja se dijele u ove dvije županije. Sela koja pripadaju HNŽ su Goranci, Bogodol i Polog, a sela koja pripadaju ŽZH su Grabova Draga i Gradac. Ova sela ne tvore Bile u pravom smislu nego postoje podjele Bili prema ovim selima, tako imamo Pološke Bile, Bogodoljske duge livade koje sežu iz Bogodola do Bili, dok najveći dio Bili dijele Goranci i Grabova Draga. Osim ove podjele imamo podjelu prema nadmorskoj visini pojedinih dijelova na Velike i Male Bile.
Kako im i samo ime kaže Velike Bile imaju najveću nadmorsku visinu, s najvećim vrhom Jastrebinkom koja ima 1338 m nadmorske visine.

Do Velikih Bili vodi nekoliko makadamskih puteva koji su dosta loši, koji se koliko toliko održavaju do vikendica koji se nalaze na ovome predjelu. Čar ovog predjela su tajnovitost i neistraženost. Mnoštvo divljih zečeva i divljih svinja te pokoja zalutala srna dovode i mame veliki broj lovaca koji u vrijeme lova preplave Bile. Uz ove životinje Velike Bile skrivaju i mnogo grabežljivaca koji haraju Bilima. Vukovi i lisice, te mnoštvo orlova održavaju prirodnu ravnotežu. Jedino što se ne uklapa u ovu prirodu jeste veliki odašiljač koji Bile vrlo dobro pokriva signalom mobilnog operatera. Za one koji vole pješačenje ili pak off road vožnju oduševljava prekrasan pogled na Mostarsko blato dok oni najuporniji mogu vidjeti čak i Mostar idući na sami rub Bili.

Za razliku od divljih i nepristupačnih Velikih Bili, Male Bile su pitom i jako pristupačan dio. S dosta manjom nadmorskom visinom, ali ne i manje lijepom prirodom Male Bile ugošćuju veliki broj posjetitelja. Na Male Bile vodi 3 m široki asfaltirani put koji ide iz Goranaca, točnije s Babaljke preko Malih Bili, pokraj Misišta sve do restorana Vikend, poznatijeg po vlasniku Iliji Šaškuru koji se nalazi na putu za Široki Brijeg. Za one koji nisu baš upoznati s ovim krajem postavljeni su putokazi na navedenim mjestima. Misište, stoljetno svetište svojom ljepotom očarava mnoge posjetitelje u svako doba godine, te također stoljetni bunar Prikinjac su atrakcije Malih Bili. Veći dio godine Male Bile su dom konjima koji lutaju ovim krajevima. Vezano za konje moramo reći da su na Malim Bilima dvije lokve koje služe kao pojilo kako konjima tako i divljači.
Veliki je broj narodnih podjela Bili. Radi lakšeg snalaženja i prepričavanja priča o Bilima gotovo svaka livada, svaka vrtača ima svoje ime. Pretjerano bi bilo da ih sve spominjema pa ću reći samo neke; centralni dio, dio oko Misišta se naziva Mejaš dok se dugačke livade iza Misišta koje se protežu uz Velike Bile zajedničkim imenom zovu Liskovače. Dio ispod samih Velikih Bili na kojemu su nekoliko vikendice po narodnom nazivu se zove Jeličkovac. Radi snalaženja na Bilima se nalazi i nekoliko drvenih putokaza koji se izvanredno oklapaju u prirodno okruženje.

Nadam se da sam vam barem malo približio Bile i bar ponekog zainteresirao i potakao da posjeti ovu neiskvarenu prirodu. S željom da posjetite i sami otkrijete neke nove čari BIli, te da ih podjelite s nama u komentarima srdačno vas pozivam da posjetite ovaj netaknuti biser Hercegovine.

bile-mostar.bloger.index.hr