PRVI DAN ŠKOLE U HBŽ U klupe sjeda 360 prvašića, za 47 više nego prošle godine

Prvi dan škole
OŠ Ivan Goran Kovačić Livno

U Bosni i Hercegovini počela je nova školska godina. Neke županije bilježe rast broja prvašića, neke pad u odnosu na prošle godine, a iz Vlade HBŽ pohvalili su se kako u njihovom slučaju imaju zamjetan porast đaka u klupama prvih razreda.

U školske klupe županije Hercegbosanske tako danas sjeda 360 prvašića, što je za 47 više nego prošle školske godine.

Iz Vlade HBŽ su poručili kako ovaj podatak posebno "raduje, ohrabruje i ulijeva nadu kako je vrijeme stalnog pada broja učenika iza nas. Svjesni smo kako su današnje generacije drugačije. Udžbenik odavno nije jedini izvor informacija, a učitelj jedini prenositelj znanja. Ako nije motiviran učenik je nezainteresiran, pasivan i u konačnici to rezultira ometanjem i izbjegavanjem nastave. U razredu sjedi matematičar kojega baš i ne zanima povijest, sportaš kojemu kemija nije strast ili budući programer koji nije talentiran za glazbu.

Pred školom i učiteljima su veliki izazovi te je vrijeme da zakoračimo u kvalitetno školstvo po mjeri današnjih generacija. Naš je posao motivirati ih da surađuju, razvijaju samopouzdanje, kritičko mišljenje, socijalne vještine i prijateljstva te maksimalno razviju svoje potencijale, jer jedino tako mogu izrasti u dobre ljude i stručnjake u svom zanatu. O odgoju i obrazovanju se ne može govoriti bez roditelja koji imaju nezamjenjivu ulogu u životima svoje djece. Zato pozivam roditelje da budu partneri školi te da djecu zajedno odgajamo u duhu tolerancije, empatije, uvažavanja i prihvaćanja, kako nemilih događaja koji su u ovoj godini potresali škole u okruženju više ne bi bilo".

Ova županija dugo se borila protiv iseljavanja i takozvane bijele kuge u kojoj je rapidno ostajala bez stanovništva koje je ili starilo ili migriralo.