FOTO/VIDEO  PRIRODA I OPUŠTANJE Ako niste do sada, obavezno posjetite ovu bh. regiju

Livno - odmori u BiH
Hercegovina.info

U okviru inicijative 'Odmori u BiH', uz podršku Europske unije, organizirano je još jedno putovanje upoznavanja za predstavnike bh. medija. Ovog puta grupa predstavnika medija obišla je Kupres, Livno, Tomislavgrad i Blidinje.   

Prvo odredište na putovanju bio je Sportsko – rekreativni centar Rostovo, koji je 1984. otvoren kao ski centar. Pored skijanja, centar danas posjetiteljima tijekom cijele godine nudi korištenje teniskih terena i sportske dvorane, a gosti tamo uživaju i u planinarenju, brdskom biciklizmu, te sportsko - rekreativnom jahanju. Smještaj je moguć u hotelu i bungalovima u živopisnom etno selu.

Livno - odmori u BiH

Od prošle godine Sportsko – rekreativni centar Rostovo u vlasništvu je katarske kompanije Al-Shabi, koja u narednom periodu planira realizirati nekoliko značajnih investicija kako bi dodatno obogatila ponudu ovog dijela BiH.

Naredna stanica putovanja bio je hotel 'Maestral' u Kupresu, gdje su turistički radnici prezentirali ono što Kupres ima za ponuditi – skijanje, planinarenje do prekrasnog Kukavičijeg jezera, koje je kao i kupreške rijeke bogato pastrmkom i riječnim rakovima. Slijedila je posjeta Ski Centru Adria, jednom od tri kupreška skijališta, koja aktivno rade na pripremi predstojeće zimske turističke sezone.

Livno - odmori u BiH

Boravak u Livnu započet je posjetom Livanjskoj mljekari, uz degustaciju čuvenog livanjskog sira i ukusnog maslaca. Organiziran je i obilazak livanjskog Gornjeg grada, u kojem se nalazi najveći broj potpukolnih džamija iz osmanskog perioda nakon Sarajeva, izvorišta Duman ispod impozantne stijene i pećina u kojima su Livnjaci tradicionalno sušili sir, izvora rijeke Bistrice sa starim mlinom iz turskog doba, podno kojeg je pjesnik Ivan Goran Kovačić završio pisanje čuvene poeme 'Jama'...

Sadržaj se učitava...

Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu spada među najljepše i najzanimljivije muzejske institucije u BiH, a posjeduje arheološku, etnografsku, umjetničku, numizmatičku i sakralnu zbirku, kao i zbirku starog oružja. U galerijskom prostoru izložen je veliki dio opusa čuvenog slikara, Livnjaka Gabrijela Jurkića, a među muzejskim eksponatima je i medicinska oprema prvog kirurga u BiH – fra Mihovila Mije Sučića. U arheološkoj zbirci muzeja izloženi su prapovijesni ostaci čovjeka, koji je bio ukopan na sankama i umotan u pogrebno platno. Upravo to platno je danas najstarije vuneno platno u Europi (staro oko 3500 godina) i čuva se pod posebnim uvjetima.

Livno - odmori u BiH

Smještaj u Livnu bio je organiziran u hotelu 'Bacchus', čija je vlasnica predstavnicima medija ispričala zanimljivu priču kako je na početku svoje karijere u ugostiteljstvu imala priliku služiti Josipa Broza Tita. Tijekom večere, vlasnik agencije 'Continental Adventures', Marin Mamuza, prezentirao je jedan od najautentičnijih bh. turističkih proizvoda – fotosafari sa divljim livanjskim konjima, kao i suradnju sa vjerojatno najpoznatijim Livnjakom današnjice - Matom Rimcem, koji ulaže u razvoj turističkih potencijala svog rodnog kraja.

Naredni dan putovanja započeo je odlaskom na izletište Crna Stina i posjetom rehabilitacijskom centru za konje. Na toj lokaciji predstavnici medija su imali priliku isprobati i vožnju električnim Greyp biciklima, čiji je kreator upravo Mate Rimac. Vožnja ovim biciklima je, također, dio bogate ponude agencije 'Continental Adventures'.

Livno - odmori u BiH

Putovanje je nastavljeno za Tomislavgrad, gdje je direktorica Kulturno-informacijskog centra, Danijela Papić, medije upoznala sa učešćem u prekograničnom projektu Europske unije, koje je rezultiralo izgradnjom otvorenog amfiteatra i centra za kulturne aktivnosti Trg gange i hajdučke družine. Organizirana je i posjeta Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu, u kojem se, između ostalog, nalazi i najveća kolekcija afričke plemenske umjetnosti na Balkanu koja svjedoči o više od 50 godina misionarskog rada franjevaca iz Tomislavgrada u Africi. Također, Muzej skrbi i za najznačajnije palentološko otkriće u Bosni i Hercegovini i jedno od najvećih takvih u Europi – ostatke 3,5 milijuna godina starog pra-slona (lat. anancus).

Naredno odredište bio je Park prirode Blidinje, koji se prostire na više od 350 kvadratnih kilometara površine, u tri županije. Kompletan prostor Blidinja dobio je naziv po prekrasnom Blidinjskom jezeru. Jezero je površine od 2,5 do 6 kvadratnih kilometara, duboko je od jednog do četiri metra i najveće je prirodno jezero u BiH.

Livno - odmori u BiH

U Konjičkom klubu Blidinje za predstavnike medija organizirana je radionica u izradi organskih parfema od aromatičnog bilja 'Veni Vidi Sensi'. 'Odmori u BiH' ekspedicija obišla je i Masnu Luku, gdje se nalazi impozantna planinska crkva i turistički info centar 'Visit Blidinje', kao i nekropolu stećaka Dugopolje, koja je sa 150 nadgrobnih spomenika jedna od najvećih u BiH. Putovanje je završeno posjetom 'Hajdučkim vrletima', gdje su se mediji upoznali sa pričama o hajducima i uživali u fantastičnoj gastronomskoj ponudi tog objekta.

Zaključak putovanja je kako ovaj dio Bosne i Hercegovine svojim posjetiteljima nudi uživanje u spektakularnoj prirodi i nevjerojatnim kulturno-povijesnim bogatstvima, od kojih neka zaista predstavljaju top svjetske atrakcije.

Livno - odmori u BiH

Inicijativa 'Odmori u BiH' pokrenuta je sa ciljem da motivira Bosance i Hercegovce da u što većem broju ove godine posjećuju bh. destinacije i da na njima provode svoje odmore. Ovo putovanje bh. medija realizirano je uz podršku Europske unije. U okviru inicijative pokrenuta je i web platforma na adresi odmoriubih.ba, koja promovira turističke potencijale Bosne i Hercegovine i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u BiH.