Prestaje li nakon 133 god. otkup duhana u Hercegovini?!

duhan
Ilustracija
Podsjećamo, od uvođenja monopola na duhan u BiH od austrougarske uprave u travnju 1880., skoro redovito čak i u vrijeme tri rata, s početkom studenoga, počinjao bi otkup duhana u Hercegovini. Međutim, ove godine otkup ne samo da nije počeo nego su za to i mali izgledi. Kako smo doznali od Pere Raguža, direktora Duhanske stanice u Stocu, o eventualnom otkupu duhana, konačnu odluku donijet će nadzorni odbor tog dioničkog društva.

Pod uvjetima kakvi su trenutačno, otkup je postao nemoguć, kaže Raguž ističući da ni prošle godine otkupljeni duhan proizvođačima nije u cijelosti isplaćen. Direktor Raguž kao limitirajuće za nastavak 133 godine starog sezonskog posla, navodi nemogućnost pravodobne isplate otkupljenog duhana, nesigurnu isplatu poticaja, cijenu, kao i niz drugih razloga koji su ovu proizvodnju na tradicionalan način učinili neisplativom. Neke duhanske stanice, primjerice, Mostar i Široki Brijeg, s otkupom su prestale tijekom rata. Nešto kasnije, vrata su zatvorile duhanske stanice u Čapljini i Ljubuškom, dok su u zadnjih pet godina s radom prestala otkupna poduzeća u Čitluku, pa Grudama.

Najduže se održala Duhanska stanica u Stocu, ali je izgleda i njoj došao kraj. U međuvremenu BiH se od izvoznika pretvorila u velikog uvoznika duhana i duhanskih prerađevina.

Večernji list